Öt szabályozási téma az ERG dublini ülésén

Kovács Attila, 2008. október 15. 23:02

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az európai szabályozók csoportjának (ERG) elnöke mai sajtótájékoztatóján a múlt héten, Dublinban lezajlott másfél napos ERG-ülés fő témáit (keretirányelv-módosítás, mobilvégződtetési díjak, roaming, NGN, frekvenciaszabályozás) foglalta össze.

1. Keretitrányelv-módosítás. A vita az EU-ban arról folyik, legyen-e EU-hatóság és milyen legyen annak a  felépítése. Az ERG álláspontja: fontos, hogy a 27 tagország hatóságainak függetlensége megmaradjonés erősödjön. Az ERG hangsúlyozza: egy uniós hatóság a tagországok hatóságai közötti együttműködésen alapuljon. Az uniós döntés (elfogadás) jövő év tavaszán várható. 

2. A mobilvégződtetési díjak terén az Európai Bizottság ajánlástervezete a díjak három éven belüli drasztikus csökkenését irányozza elő. A kontinens hírközlési hatóságai és így az azokat képviselő ERG a megállapodást kevésbé drasztikus lépésben képzeli el. A hatóságok szerint e téren nem annyira a csökkentés mértéke, mint az a fő kérdés, hogy Európában milyen szabályozási modell lesz érvényben 3 év múlva. Mint ismeretes, az NHH korábbi döntése értelmében 2009. január 1-jétől mindhárom mobilszolgáltató számára ugyanakkora lesz ennek a díjnak a mértéke.

3. téma: Roaming terén az ERG adatokkal és elemzésekkel segíti az Európai Bizottságot a díjcsökkenés véghezvitelében.

4. NGN (új generációs hálózatok) témában az Európai Bizottság NGA néven kiadott egy állásfoglalást. Az ERG felhívja a figyelmet, hogy az elérési hálózatokban tervezett optika kialakítása szabályozási gondot jelenthet: nehogy az alternatív szolgáltatók kiszoruljanak az új elérési hálózatok miatt. Itt altémaként szerepel az új, IP alapú gerinchálózati összekapcsolás modellje.

5. Frekvenciaszabályozás terén a következő témák vannak terítéken a munkacsoportban: a "digitális maradék" kérdése; mi lesz a "befutó" 4G új generációs szabvány; a frekvenciakészlet felhasználása a verseny élénkítésére; a "digitális szakadék" kérdése.