Lassuló növekedés a mobilpiacon

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 17. 21:02

A Gartner csökkentette az idei esztendőre érvényes mobileladásokra vonatkozó prognózisát; az indoklás szerint a visszaesés oka az egész világon végigsöprő gazdasági válság.

Habár korábban még 11%-os növekedést jósoltak a piackutatók az idei esztendőre, most lefelé korrigálták ezt az értéket, mivel a pénzügyi bizonytalanság miatt előreláthatólag nem lesz olyan mértékű a bővülés, mint azt remélték. A módosított előrejelzés szerint 2008-ban 8%-kal több maroktelefont fognak értékesíteni a gyártók, mint tavaly. Természetesen ennek is a gazdasági válság az oka. Főképpen Európában és az ázsia-csendes-óceáni térségben csökkent a mobilok iránti kereslet. A piackutató még a Nokia nem éppen fényes negyedéves pénzügyi eredményeinek a közzététele előtt adta ki a mobilpiac idei alakulását tárgyaló jelentését.

Ugyancsak a napokban adta ki a Gartner a jövő évi IT-kiadásokra vonatkozó módosított előrejelzését, mely szerint a korábban jósolt 5,8% helyett mindössze 2,3%-os bővülés várható ebben a szektorban.