Betiltották az eBay-en az elefántcsont-kereskedelmet

Milkovits Gábor, 2008. október 21. 21:51

Az eBay, a legnagyobb internetes aukciós társaság környezetvédők nyomására bejelentette, hogy betiltja a szolgáltatásán keresztül történő elefántcsont-kereskedelmet.

A döntésre azt követően került sor, hogy a Nemzetközi Állatjóléti Alap („IFAW”) egy olyan jelentés készítéséről számolt be, amely élesen elítéli az eBay-nek a kérdésben eddig folytatott gyakorlatát. A szervezet szerint több mint 4000 elefántcsont-termék van bejegyezve az aukciós oldalon, egy alkalommal pedig egy felhasználó több mint 21 ezer dollárért vásárolt meg egy pár elefántagyarat a portálon keresztül. Az eBay most kiadott közleménye értelmében a csekély mennyiségű elefántcsontot tartalmazó antik dísztárgyakat, például elefántcsont-billentyűs zongorákat vagy berakásos bútorokat továbbra is lehet majd adni-venni az oldalon, ugyanakkor az olyan tárgyak, mint a teljes elefántcsont sakk-készletek vagy ékszerek régiségük ellenére is le lesznek tiltva a portálról.

Az agyarukért történő illegális vadászat sok helyütt egyértelműen kipusztulással fenyegeti a világ elefántjait; hiába tiltja a veszélyeztetett fajokhoz kapcsolódó nemzetközi kereskedelmet szabályozó egyezmény (CITES) az elefántcsont adásvételét, orvvadászok becslések szerint évente mintegy 20 000 afrikai és indiai példányt lőnek le illegálisan agyarukért. A dísztárgyak csak a felhasználás egyik, kevésbé jelentős elemét jelentik: a legkomolyabb kereslet az elefántcsont és az orrszarvú-tülkök iránt Kínából, illetve a délkelet-ázsiai térség kínai nemzetiségű lakóinak részéről mutatkozik. A hagyományos kínai orvoslás szerint ugyanis az ezekből az alapanyagokból készült szerek fokozzák a férfierőt.