Jelentős mobilvégződtetési-díjcsökkenés 2010 végéig

Kovács Attila, 2008. október 22. 12:55

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mai sajtótájékoztatóján Ludányi Edgár, a hatóság közgazdasági főigazgató-helyettese bejelentette: az NHH tervezete szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, a mai 19,75 - 20,99 Ft/perc értékről egységesen 11,86 Ft/perc-re kell csökkenteni.

Ezzel a mobilhálózatokba érkező hívások végződtetéséért fizetendő nagykereskedelmi díj a jelenlegihez képest további mintegy 40 százalékkal fog csökkenni 2010 decemberéig. A piacelemzés során az NHH Tanácsa megállapította: továbbra is mindhárom magyarországi mobilszolgáltató jelentős piaci erővel (JPE) rendelkezik, ezért azonos vagy részben módosított formában fenntartotta a már korábban is kirótt kötelezettségeket.  Ezek: az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, illetve a hozzáféréssel és összekapcsolással kapcsolatos kötelezettségek, valamint a költségalapúság. Ezáltal a kívülről érkező hívásokra vonatkozó, ma érvényes végződtetési díjak (Magyar Telekom 19,75 Ft, Pannon 20,29 Ft, Vodafone 20,99 Ft) 2009. január elsején egységesen 16,84 Ft-ra csökkennek. A határozattervezetet az NHH Tanácsa nemzeti konzultációra bocsátotta, a végleges határozat megszületése a konzultáció lezárultát, valamint az EU Bizottság jóváhagyását követően ez év végére várható. A 2008-2010 közötti teljes csökkenés átlagosan 41 százalék.

A végződtetési díjak alakulása 2005 májusától 2010 decemberéig (forrás: NHH)


Mint ismeretes, a hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. A másik szolgáltató hálózatának használatáért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.