Microsoft Windows Azure: átfogó online platform fejlesztőknek

Milkovits Gábor, 2008. október 27. 20:33

A Microsoft bemutatta „Windows Azure” névre keresztelt új platformját, amelyet a vállalat adatközpontjain futó, internet-alapú alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesztő társaságoknak szán a szoftvercég.

Az Azure a Microsoft szoftverstratégiájának egyik legfontosabb eleme, amely Ray Ozzie főmérnök szerint meghatározza majd a cég jövőjét az elkövetkező 50 évben. A stratégia kulcsszava az angolul „cloud computing-nek” nevezett elképzelés, amelynek lényege, hogy a ma a PC-ken futó alkalmazások döntő hányada a jövőben az internetre kerül át, illetve ezzel párhuzamosan a fő hardveralapot a hálózat másik végén lévő adatközpontok jelentik majd. Az otthoni és munkahelyi terminálok a nagysebességű internet révén igen kevés helyben tárolt szoftverrel és egyszerű hardverrel fognak rendelkezni, ami azt jelenti, hogy a mostani felhasználói PC-szoftverek, valamint maga az operációs rendszer is veszít a jelentőségéből. Annál fontosabb lehet viszont, hogy milyen szoftveralapon és kinek a szerverein futnak majd az online alkalmazások; a Microsoft nyilván azt szeretné, hogy többségük Azure-alapú legyen.



A Microsoftnak minden esélye megvan rá, hogy az elsők között kínáljon egységes platformot az internet-alapú szolgáltatások és szoftverek számára. Ozzie a cég PDC 2008 fejlesztői konferenciáján tartott tájékoztatójában kifejezte elismerését a „cloud computing” úttörői, így az Amazon és a Salesforce előtt, azonban az is világos, hogy a Microsoft ezeknél jóval komolyabb erőforrásokkal, illetve adatközpont-kapacitással rendelkezik. Szintén fontos előny, hogy a külső fejlesztők gyakorlatilag ugyanazokkal az eszközökkel írhatnak alkalmazásokat az Azure-re, mint eddig a Windows-ra, megkönnyítve ezáltal az átállást. A konferencián egyelőre csak egy előzetes próbaverziót tekinthettek meg a meghívottak, a végleges változat megjelenéséről még nincs hivatalos információ.