DreamCom néven indul az Externet az új mobilfrekvenciáért

forrás Prim Online, 2008. október 27. 21:32

Az NHH által meghirdetett új mobilfrekvencia megszerzéséért az Externet Nyrt. a Telekom 4 Magyarország Zrt-vel karöltve száll ringbe. A távközlési cégek DreamCom Kft. néven közös vállalatot hoznak létre a negyedik mobilszolgáltatói GSM/UMTS licensz esetleges megpályázására.

Az alternatív távközlési szolgáltató Externet Nyrt. számára a szélessávú előfizetői bázis növelésének, valamint a mobil hangpiacra való belépés lehetőségét biztosíthatja az új tender.

„Az utóbbi hónapok során egyértelművé vált, hogy kereskedelemi alapon nem jöhet létre a piacon virtuális mobilszolgáltatói (MVNO) megállapodás a három hazai mobilszolgáltató egyikével sem, ezért a verseny élénkítésének egyetlen módja egy új operátor megjelenése lehet” - emelte ki Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója.

Pórffy András szerint több szempontból is jót tenne a mobilpiacnak a negyedik szolgáltató megjelenése. Négy évvel ezelőtt az Externet szinte a semmiből robbant be a szélessávú piacra, jelentős szerepe volt abban, hogy a verseny minden korábbinál erősebb lett, azóta jelentősen nőtt a piac és csökkentek az árak. Mára az Externet a legnagyobb alternatív szolgáltatóvá vált az ADSL piacon.

„A jelenlegi mobil operátorok szinte befagyasztották a piacot, az árak alig-alig csökkennek, kialakult egyfajta status-quo. Itt az ideje kicsit izgalmasabbá tenni a versenyt. A vezetékes szélessávú piac példája jól mutatja, hogy az alternatívok igen élénk versenyt generáltak. 7-8 éve még havi tízezer forint körül lehetett szélessávra előfizetni, ma már kétezer forint alá csökkent a belépő szintű ADSL havidíja, az előfizetők száma megtöbbszöröződött. A mobilpiac ennél ugyan jóval fejlettebb, azonban úgy véljük, még mindig lehet bővíteni, a mobil platformon nyújtható szolgáltatások fejlődésének még koránt sincs vége.” – tette hozzá Pórffy.

A Telekom 4 kiváló partner az Externet számára, hiszen a vállalat már egy éve azon dolgozik, hogy MVNO illetve operátori szerephez jusson. A két vállalat erőforrásainak a DreamCom Távközlési Kft. keretei között történő egyesítése növelheti a pályázat elnyerésének esélyét. A DreamCom Kft. 30%-ban az Externet, 70%-ban a Telekom 4 tulajdonában áll.