MS Office alkalmazások közvetlenül a böngészőből

Milkovits Gábor, 2008. október 28. 20:10

A Microsoft PDC fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy a következő generációs Office egyik verziója web-alapú lesz, amellyel közvetlenül a böngészőablakból lehet majd táblázatokat, illetve szöveges dokumentumokat kezelni.

A lépést elemzők és szakértők régóta jósolgatták, miután egy ideje a riválisok, elsősorban a Google, ingyenes vagy előfizetéses web-alapú irodai programcsomagokkal törnek a mindeddig egyeduralkodó Office babérjaira. A Microsoft eddigi web-alapú Office-a változatlanul olyan alkalmazáscsomag, amelynek komponenseit le kell tölteni az előfizetéshez tartozó terminálra, vagy terminálokra ahhoz, hogy használható legyen. Az új, a közönség által „Office 14-nek” elnevezett szoftvercsomag egyik változata viszont teljesen online, a Microsoft adatközpontjain üzemel majd, és az Internet Explorer, a Firefox és a Safari böngészőkből közvetlenül használható lesz, a PC-alapú verzióval gyakorlatilag megegyező kezelőfelülettel. Amint azt a Microsoft illetékese a konferencián elmondta, a böngészős Office egy funkcióiban leegyszerűsített irodai programcsomag lesz, azaz a Word-öt, az Excel-t és a PowerPoint-ot kínálja majd, kevesebb szerkesztési és beállítási lehetőséggel. Az egyelőre nem világos, hogy az alkalmazás előfizetéses, vagy inkább reklámok által eltartott ingyenes szolgáltatás lesz-e. Chris Capossela, a Microsoft Office-ért felelős alelnöke a Reuters-nek nyilatkozva mindenesetre kifejezte a vállalat azon reményét, hogy az online Office révén olyanok is fizetnek majd a szoftverért, akik eddig illegálisan, ingyen használták.

A böngészőből elérhető Office a hétköznapi felhasználókhoz az Office Live weboldalon, míg a vállalati ügyfelekhez a SharePoint Server-en keresztül jut majd el. Mivel a Microsoft általában háromévente rukkol elő új Office-szal és a mostani, Office 2007 változat tavaly januárban jött ki, valószínűsíthető, hogy az „Office 14” néven emlegetett következő generációs szoftver 2009 végén vagy 2010 elején, nagyjából a Windows 7-tel együtt kerül kiadásra. Stephen Elop, a Microsoft vállalati részlegének elnöke a Cnet-nek adott interjújában fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az új Office tud majd előnyt kínálni web-alapú versenytársaival szemben azzal, hogy velük ellentétben szerkesztés közben és után minden esetben megőrzi a Word és Excel dokumentumok eredeti tulajdonságait. Elop ugyanakkor beismerte, hogy az utóbbi időben a Procter & Gamble és más cégek is fontolgatták, hogy a Microsoft Office-ról átállnak a jóval olcsóbb, internet-alapú Google Apps-re.