Értékes számítógépeket loptak a PTE Biofizikai Intézetéből

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 29. 08:11

Értékes, speciális kártyákkal felszerelt, öt év kutatási adatait tároló számítógépeket loptak el a napokban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Biofizikai Intézetéből, a kár tízmillió forint.

Grama László, az intézet adjunktusa beszámolt arról, hogy az ismeretlen elkövetők a mikroszkópos laborba törtek be, onnan vittek el berendezéseket az azokhoz tartozó, mikroszkópokat vezérlő kártyákkal, továbbá a merevlemezeken rögzített, sejtek és sejtekből izolált fehérjék vizsgálatával kapcsolatos alapkutatási adatokkal együtt. Hozzátette: a kutatási eredmények kilencven százalékáról készült biztonsági másolat, így azok nagy része nem veszett el, a kártyák pótlása ugyanakkor milliókba kerül, azokat pályázati források elnyerése nélkül az intézet nem tudja beszerezni.

 Mártonfalvi Zsolt egyetemi gyakornok arról szólt, hogy a speciális kártyák és az emberi test sejtműködésének jobb megértését célzó kutatási adatok önmagukban eladhatatlanok, de hiányuk miatt hónapokig nem tud dolgozni az ezzel foglalkozó szakembergárda. Megjegyezte: bíznak abban, hogy a rendőrség elfogja az áruk eszmei értékéről mit sem tudó tolvajokat, vagy a számítógépek és a kártyák megtalálója értesíti az intézetet, s visszaadja az ellopott berendezéseket.