Üzleti intelligencia a tömegeknek

forrás Prim Online, 2008. október 29. 11:24

2008. november 4-én kerül megrendezésre a nyílt forráskódú BI megoldásoknak szentelt első hazai konferencia, ahol a technológia előadások mellett hazai alkalmazási példák is bemutatásra kerülnek.

Az üzleti intelligencia az elmúlt évek során a vállalati informatika egyik legnagyobb figyelemmel övezett slágerterülete, amely a nemzetközi felmérések során rendszeresen az első helyen szerepel a tervezett IT beruházások rangsorában.

A nyílt forráskódú BI szoftverek térnyerése napjainkban az üzleti intelligencia egyik legérdekesebb jelensége. Az open source eszközök alkalmazásával olyan rugalmas és költséghatékony informatikai megoldások készíthetőek el, amelyek a hagyományos
szoftverek segítségével nem, vagy nehezen valósíthatóak meg.

Az elmúlt években egyre nagyobb lendülettel fejlődő technológiai szektor mára gyakorlatilag a BI összes területén jól használható alternatívát kínál, az adatbáziskezelőktől a jelentéskészítő eszközökön át az adatbányászati szoftverekig.

A nyílt forráskódú licenszelési konstrukciók a kis és középvállalati szektor számára is lehetővé teszik a BI szoftverek széleskörű alkalmazását, a nagyvállalatok számára pedig segítséget nyújtanak az egész szervezetre kiterjedő, akár több ezer felhasználót kiszolgáló analitikus rendszerek kialakításában. Hozzávéve mindehhez a nyílt felépítésből származó további előnyöket - átláthatóság, könnyű testreszabhatóság és integrálhatóság - az open source BI eszközök egyre nagyobb szerepet fognak kapni a vállalati információs igények kiszolgálásában.

Az I. Nyílt forráskódú BI konferencián elhangzó előadások áttekintést nyújtanak a szektor vezető szállítóiról és a legfrissebb fejlesztések eredményeiről. A technológiai előadások mellett bemutatásra kerülnek olyan hazai alkalmazási példák is, mint a Központi Statisztikai Hivatal vagy a Varga Pincészet elemző rendszerei.

 

További információ: http://www.opensourcebi.hu/