Fontos Canon 50D és Nikon D300 frissítések

Kiss Ádám Zoltán, 2008. október 29. 11:40

A DSLR piac két legfontosabb rivális szereplője szinte egyszerre adta ki firmware frissítéseit, mindkét géptípust érdemes frissíteni, mert zavaró hibákat küszöbölnek ki, illetve érdemben javítják a fényképezőgépek működését.

A Canon a népszerű EOS 50D-hez jelentetett meg egy frissítést. A csomag ugyan csupán három tételből áll, ám ezek mindegyike a vállalat szerint ritkán előforduló, valójában igen zavaró hibák javítása. Az egyik során az 50D bizonyos beállítások mellett túlexponálja a képeket, a második az akku cseréjét követően lép fel, Busy felirat kíséretében a gép nem  hajlandó exponálni, a harmadik pedig, amikor az expozíciós gomb egy bizonyos műveleti sor közbeni megnyomása miatt a Canon felhasználói körökben sokat vitatott Err99 felirat jelenik meg, és lehetetlenné válik képek készítése. A hasznos v1.0.3-as frissítés a vállalat weboldaláról tölthető le egy 9,5 MB-os csomag formájában.

A nagy vetélytárs, a Nikon a D300-hoz készített majdnem kéttucatnyi javításból és működést pontosító frissítésből álló csomagot. Itt a legtöbb változtatás a gép működését szabja át a gyártó szándékai szerint praktikusabbra, számos változtatást hajtottak végre a menürendszerben, ahol egyes beállítások más menükbe kerültek át, valamint megváltozott bizonyos tételek színe, külalakja. A nagyjából egy évvel ezelőtt megjelent gép ezzel komoly továbbfejlesztést kapott a gyárból, telepítése után sok esetben rá sem ismerünk gépünkre, mintha a szoftverháttér fejlesztésével annak idején elmaradt volna a cég. 1/250– 1mp-ről 1/400 –1 mp-re nőtt például az automatikus ISO alatt a záridő, változott a Demo, a Live View, a Copyright Information, a Custom Settings, a High ISO NR, a GPS adapter, a fókusz, a manuális üzemmód, valamint a gép jobban működik együtt a távvezérlésre szolgáló Camera Control Pro v2.2.0 vagy későbbi verziójú szoftverrel, illetve a Speedlight SB-800 vakuval. A Nikon D300 v1.10-es firmware nagyjavítása a cég oldalán érhető el külön Windows és Macintosh felhasználók részére 1,57 MB-os, illetve 5,8 MB-os csomagokban.