Tetemes veszteség, elhalasztott intézkedések a Motorolánál

Milkovits Gábor, 2008. október 31. 07:09

A Motorola igen magas, 397 millió dolláros veszteségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan, emellett pedig Sanjay Jha társ-vezérigazgató némi részletekkel szolgált a közeljövőre várható intézkedésekkel kapcsolatban is.

Szerdán beszámoltunk róla, hogy a mobilgyártó elbocsátásokat tervez, illetve egy egész Android-alapú termékcsaláddal készül megjelenni: nos, Jha most mindkét kérdéssel kapcsolatban mondott újat. Először is, az elbocsátások és a kapcsolódó átszervezések révén a cég mintegy 800 millió dollárt szeretne lefaragni jövő évi kiadásaiból, ami azt jelenti, hogy a leépítés sok embert érint majd. Ami pedig az Android mobilokat illeti, ezek Jha szerint legkorábban sajnos csak 2009 második felében érkeznek majd.

Jha a sajtónak a társaság tervezett kettéválasztásáról is beszélt; a leginkább problémás mobiltelefonos divízió leválasztására szerinte leghamarabb csak 2009 harmadik negyedéve után kerülhet majd sor. A társ-vezérigazgató a jelenlegei „makroökonómiai környezettel” indokolta a lépés elhalasztását, ami azonban azt is jelentheti, hogy mindeddig nem sikerült megfelelő befektetői partnert vagy netán vevőt találniuk az üzletág számára. A cég egyébként már egy évvel ezelőtt is veszteséges volt, igaz, akkor „csak” 40 millió dollár volt a hiány.