Decembertől digitális rádió Budapesten

Kovács Attila, 2008. október 31. 08:15

A digitális földi rádiós (DFR) szolgáltatás már idén decembertő1 több millió magyar állampolgár számára elérhető lesz Budapesten és környékén, DAB+ formátumban.

Az Antenna Hungária (AH) tájékoztatta szerkesztőségünket: hamarosan befejezi a műszaki előkészületeket Budapesten, hogy decemberben a digitális rádiós sugárzás a térségben elindulhasson. Ez azt jelenti: a Budapesten és környékén DAB+ formában induló kereskedelmi digitális földi rádiós (DFR) szolgáltatás már idén több millió magyar állampolgár számára lesz elérhető. 
 
A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. A szolgáltatás a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát fogja tartalmazni. Az AH  további közszolgálati és kereskedelmi csatornák megjelenésére számít: eddig az Inforádió Kft., a Klub Rádió Zrt. és a Lánchíd Rádió Kft. adott szándéknyilatkozatot, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra. Ezen kívül más rádiók is jelezték szándékukat, hogy minél hamarabb megjelenhessenek az új platformon. A vételhez szükséges berendezések várhatóan november folyamán kerülnek a kiskereskedelmi forgalomba.
 
Annak érdekében, hogy a kereskedelmi DAB+ digitális földi rádiós szolgáltatás decemberben elindulhasson, az AH jelezte: az általa 1995 óta működtetett kísérleti DAB sugárzási rendszert 2008. október 31-én leállítja.