Megjelent a Solaris 10 legújabb verziója

forrás Prim Online, 2008. november 3. 14:04

A Sun megjelentette a Solaris operációs rendszer legújabb, 10 10/08 számú verzióját. A Solaris 10 10/08 verzió számos termékfrissítést és fejlesztést tartalmaz, amelyek közül több az OpenSolaris közösség munkájának köszönhető.

A Solaris 10 10/08 a Sun Microsystems mérnökeinek és az OpenSolaris közösség tagjainak együttműködéséből született.  Az összes új funkciót az Solaris 10 10/08 Enterprise verzióba való bekerülése előtt az OpenSolaris közösség tesztelte.

A Solaris 10 10/08 új funkciói

Fejlesztések a ZFS fájlrendszerben: Az OpenSolaris közösség által a közelmúltban végzett fejlesztések könnyebb adatkezelést tesznek lehetővé a ZFS fájlrendszerben anélkül, hogy a beszerzési vagy támogatási költség jelentősen növekedne. A Solaris ZFS fájlrendszer új verziója fokozott adatintegritást és teljes körűen integrált helyreállítási funkcionalitást biztosít. A ZFS fájlrendszer bármilyen szintű rendszeren használható kizárólagos fájlrendszerként, amely támogatja a rendszerbetöltést és/vagy a gyökérfájlrendszerként való alkalmazást.

Virtualizációs és a Solaris Containers környezetet érintő fejlesztések: A Solaris 10 virtualizációs technológiái, így a Solaris Containers környezet is olyan új funkciókkal bővült, amelyek még könnyebbé teszik a munkakörnyezetek migrációját a Solaris környezetek között és csökkentik a futtatókörnyezet különböző rendszerkonfigurációk közötti áthelyezéséhez kapcsolódó adminisztrációs terheket.

Intel rendszeroptimalizáció: A Sun és az Intel folytatják az együttműködést annak érdekében, hogy a Solaris 10 támogassa az Intel legújabb processzorcsaládját, így az ügyfelek kihasználhassák az ilyen CPU-kkal szerelt rendszerek jobb funkcionalitását, energiahatékonyságát és megbízhatóságát. Emellett a Sun és az Intel több új világcsúcsot is felállított az Intel Xeon 7400 sorozatú processzoraival működő Sun rendszereken futó Solaris 10 operációs rendszerrel.

A kompatibilitás továbbra is kulcsfontosságú a Solaris 10 operációs rendszer számára. A Solaris frissítési modell révén az ügyfelek egyszerűen frissíthetik operációs rendszerüket a Solaris 10 10/08 verzióra további szoftver- vagy hardverfrissítések, illetve anélkül, hogy meglévő projektjeiket vagy alkalmazásaikat újra kellene tanúsíttatniuk. Emellett a Solaris 10 10/08 teljes mértékben kompatibilis maradt több mint 7000 külső fejlesztésű termékkel és az ügyfelek saját fejlesztésű alkalmazásaival.

A Sun által nemrégiben bejelentett SPARC Enterprise T5440 szerver, amely beépített, nyílt forráskódú, ingyenes virtualizációs szolgáltatásokkal rendelkezik a Solaris Containers és a logikai tartományok (LDoms) révén, ideális platformot jelent több száz nagyvállalati szintű munkakörnyezet konszolidációjához egyetlen rendszeren. A meglévő Solaris-ügyfelek pedig egyidejűleg több Solaris 8 vagy 9 környezetet futtathatnak egyetlen SPARC-alapú rendszeren a Solaris 8 és 9 Containers futtatókörnyezetek segítségével. Ennek eredményeképpen az ügyfelek könnyen és gyorsan áthelyezhetik meglévő fizikai környezeteiket Solaris 10 operációs rendszeren futó virtuális futtatókörnyezetekbe, így azonnal kihasználhatják az új SPARC Enterprise CMT-alapú szerverek teljesítményét, valamint méret-, illetve költségtakarékosságát.