IT szakértők Obama új csapatában

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 7. 06:16

A januárban hivatalba lépő új amerikai elnök már az átmenet időszakában is megkapja a CIA napi elnöki jelentéseit, és külön csapatot állított fel az változások levezérlésére többek között a Google és az InterActiveCorp szakértőiből.

Az új elnök az USA választási rendszere miatt csak mintegy két hónap múlva veszi majd át hivatalát, ám máris igen aktívan követi az eseményeket, és megkapja a hivatalban levő elnöknek szóló jelentéseket, köztük a titkosszolgálatok napi jelenéseit is. Éppen ezért külön csapatot állítanak fel az átmeneti időszak és a hatalomátvétel levezénylésére is, és kedvező fordulatnak tűni, hogy Obama ebben jelentős szerepet szán az IT szektornak is.

A leendő elnök már bejelentettem hogy igényt tart az információtechnológiai szektor szakértelmére, és figyelembe kívánja venni annak szempontjait. A meghívott tanácsadók között van a Google részéről Sonal Shah és Julius Genachowski, valamint az InterActiveCorp-tól az a Reed Hundt, aki korábban a helyi hírközlési engedélyezési hatóság szerepét betöltő FFC demokratapárti képviselője volt.

A most bejelentett lépések azt sejtetik, hogy igaznak bizonyulnak azok a találgatások, miszerint Obama alatt az IT szektor nagyobb figyelmet kap majd, ez már csak azért is elképzelhető, mert a leendő elnök választási sikerének jó részét az internetes fizetett és gerillakampányoknak köszönheti. Bejelentették továbbá az Obama adminisztráció megjelenését kísérő weboldal felállítását a www.change.gov címen.