Új profi Canon HD kamerák: XH G1S és XH A1S

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 7. 19:03

A Canon felhasználói visszajelzések alapján fejlesztette új professzionális minőségű XH G1S és XH A1S HD kézikameráit, az előző modellekhez képest a kényelmesebb kezelés érdekében a vállalat újratervezte az objektívet, javított a hangminőségen és bővítette a kreatív filmezési funkciók körét.

Új tervezésű objektív

A Canon a kényelmesebb és hatékonyabb használat érdekében újratervezte a HD 20x optikai zoom 4,5-90 mm (32,5 - 650 mm 35 mm-nek megfelelő) L objektívet. Az objektív tartalmazza a Super Range Optical Image Stabilizer (OIS) képstabilizátort, amely a kézben tartott kamerával készített felvételeknél segít a megbízhatóan stabil kép elérésében. A fluorit objektív elemek és a kis szórású (UD) üveg segíti a tiszta képet, és segít a kromatikus eltérések elkerülésében. Két semleges (ND) szűrő teszi lehetővé fényesebb környezetben is a rekesz teljes kinyitását. A többszörös bevonat szinte kizárja a szellemképet és a fényvisszaverődést. A három különálló gyűrűvel (a független fókusz, a zoom és az írisz-vezérlés egyszerre) az objektív könnyebben kezelhető és egyéni igények szerint alakítható: a fókusz korlát és az írisz korlát egyaránt bekapcsolható. Rendelkezésre áll négy, előre programozott fókusz sebesség, amelyek a Focus Preset gombbal aktiválhatóak, valamint a további három előre programozott zoom sebességgel egyénileg beállíthatjuk a zoom billentyűt is.

Bővített audio funkciók

Az új XH G1S és XH A1S készülékeken két XLR audio bemenet található. Az egyes csatornák XLR érzékenysége a külön kézi hangcsúcs korlátozók segítségével függetlenül vezérelhető. Az egyes csatornákon lehetőség nyílik az automatikus és kézi szintek önálló vezérlésére is. A mellékelt elülső sztereó mikrofon monó forrásként használható, amennyiben az egyik XLR csatornába rögzít.

Teljes testreszabhatóság és kézben tartható képminőség

A fejlett képbeállítási funkciók köre is bővült:


Új formatervezés a helyszíni munkákhoz

A helyszíneken dolgozó operatőrök számára az XH G1S és XH A1S mechanikai tervezése is javult. A véletlenszerű működtetés elkerülésének érdekében megváltozott a külső gombok kezelése és elrendezése. További finomítások az új fogantyúszíj, a statív csavarmenet adapter, az új keresőkupak, valamint strapabíróbb csatlakozók (köztük 6-érintkezős Firewire csatlakozó). A más XL és XH sorozatú kamkorderekkel is megosztható (XL H1S, XL H1A, XH G1 és XH A1) SD/MMC memóriakártyákkal a felvételi beállítások egyszerűen megismételhetők, és egyéni programozások is tárolhatók. A kamerán belül a legfeljebb kilenc programozott beállítás mellett 4 GB vagy nagyobb MMC és SDHC kártya is használható.

XH G1S a stúdiómunkákhoz

A rugalmasság érdekében az XH G1S további professzionális csatlakozási lehetőségeket kínál. A HD-SDI kimeneti csatlakozó tömörítetlen Full HD adatot továbbít 1920x1080 felbontással, 4:2:2 színtérrel. A hang és az időkód benne van az SDI jelben. Gen lock bemenet és Time code bemenet/kimenet lehetővé teszi, hogy többkamerás felvételkor az XH G1S más hordozható kamerákkal együtt is használható legyen fő- vagy mellékkameraként.

Canon CPS videó (A CPS szolgáltatás nem minden régióban érhető el.)
Az XH G1S vagy XH A1S kamerát megvásárló operatőrök a Canon Europe CPS videoszerviz előnyeit is élvezhetik.

A CPS videótagsági program:

Az új XH G1S és XH A1S kamerák legfontosabb jellemzői:

Nagy felbontású, 1/3” méretű, 1,67 megapixeles, 3CCD-s érzékelő rendszer.
DIGIC DV II a gyors HD képfeldolgozás érdekében.

Független hangcsúcs határolók kézi módban
A beépített és az XLR mikrofon egyszerre használható
Független XLR érzékenység beállítás

HD-SDI kimenet tömörítetlen Full HD (1920x1080) videóhoz, 4:2:2 szín mintavételezéssel és beépített audio csatlakozással,
Gen lock bemenet és Time code be/kimenet többkamerás stúdiófelvételhez.