Veszélyes a fülhallgató a szívbetegekre

Genda Csongor Zoltán, 2008. november 10. 19:23

Amerikai kardiológusok a legújabb vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fülhallgatók negatív hatással lehetnek a szívritmus-szabályozók működésére.

Az American Heart Association kötelékébe tartozó orvosok egy New Orleans-i konferencián tárták a nyilvánosság elé legújabb felfedezésüket, miszerint a fejhallgatókban lévő mágnesek befolyásolhatják a szívbeteg személy pacemakerét, defibrillátorát. A kutatók által közzétett tanulmány szerint a legtöbb fülhallgató tartalmaz egy úgynevezett neodim nevű anyagot, amely enyhe mágneses mezőt képez, így az veszélyt jelenthet a szívbetegekre nézve. Az amerikai kardiológusok több tucat vizsgálatot végeztek el, és azt tapasztalták, hogy a pacemakeres betegek 15, a defibrillátoros páciensek 30%-ánál rövid üzemzavar állt be a készülékek működésében, ha a fejhallgató túl közel került a tesztalany szívéhez. Az esetek többségében a szívbe beültetett eszközök működése helyreállt, mihelyst megszűnt a mágneses tér. A kutatók mérési eredményei szerint egyes fejhallgatók mágneses erőssége meghaladta a 20 milliteszlát is, ennek az értéknek már a tizede is rendellenességeket okozhat.
Az amerikai kardiológusok azt javasolják a pacemakeres betegeknek, ügyeljenek arra, hogy fülhallgatójuk ne kerüljön a bal mellük közelébe, és így elkerülhető a baj.