Obama heti elnöki beszédei a YouTube-on

Milkovits Gábor, 2008. november 15. 09:01

A Washington Post beszámolója szerint a Barack Obama, az Egyesült Államok megválasztott következő elnöke által elmondott szokásos heti államfői beszédeket a rádió mellett a YouTube online videómegosztó oldal is rendszeresen közvetíteni fogja.

Az első a nemzethez intézett üzenetet pénteken rögzítik Obama chicagói átmeneti hivatalában és szombaton fel is kerül a múlt héten elnökké választott demokrata politikus szintén átmeneti weboldalára, a „change.gov-ra”. Az új demokrata kormányzat többi tagja szintén használni fogja a YouTube-ot a választóikkal való kommunikációra. Az újítás teljes mértékben időszerűnek nevezhető, ha belegondolunk, hogy a Fehér Ház az 1930-as évek, F. D. Roosevelt elnök híres „kandalló előtti beszélgetései” óta a rádión keresztül szólítja meg hetente a nagyközönséget. Márpedig a rádió csupán az ötvenes/hatvanas évekig számított uralkodó médiumnak az Egyesült Államokban, utána nagymértékben kiszorította a televízió. A televíziózás azonban teljes egészében kereskedelmi jellegű a tengerentúlon és ebbe a szerkezetbe sokkal inkább beleillenek az elnökjelöltek elvben legalábbis izgalmas vitái, mint a heti beszédek, amelyek így mindeddig változatlanul csak hangban jutottak el a közönséghez.

Obama és stábja nem most kezdenek ismerkedni az online videós médiummal; a választási kampány során több mint 1800 mozgóképes anyagot töltöttek fel csak a YouTube-on erre a célra létrehozott csatornára.