További források kellenek az e-kormányzati rendszer fejlesztéséhez

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 17. 08:55

A Magyar Demokrata Fórum további források bevonását sürgeti az elektronikus kormányzati rendszer fejlesztése érdekében, a párt szorgalmazza, hogy az elektronikus közigazgatás operatív program, illetve az informatikai közháló program működtetésére legalább a tavalyi évben felhasznált összeget fordítsák az idén - tájékoztatta az MDF közleményben az MTI-t.

A kormány azzal tud hatékony és hosszú távú költségcsökkentő intézkedéseket hozni, ha növeli az informatikai fejlesztésekre szánt összegeket - írta Pettkó András, az MDF informatikai kabinetjének vezetője.

 Az MDF számára elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány "látványkonferenciákon szóvirágokkal kápráztatja a közönséget", a valóságban a döntéseivel hátráltatja a reformokat. A kormány a közigazgatás modernizációját szolgáló két operatív program keretösszegének átcsoportosítását és csökkentését tervezi: az informatikai közháló program működtetésére körülbelül egyharmaddal, mintegy 1,3 milliárd forinttal terveznek kevesebb forrást biztosítani a jövő évben. Ezekkel a látszatmegoldásokkal a kormány nem érhet célt, hiszen a mai fejlesztéseken elspórolt forintokat holnap működési többletköltségként kell majd megfizetni - véli az MDF.

 Az ellenzéki párt szerint a közigazgatási reform folytatása ma egyet jelent a kormányzati informatikai fejlesztések kiemelt támogatásával, ami az államigazgatás takarékosabb és ésszerűbb gazdálkodását fogja szolgálni és hosszú távú költségcsökkentést eredményez a költségvetés és az állampolgárok érdekében – olvasható a közleményben.