Ingyenes biztonsági szoftver a Microsofttól

Milkovits Gábor, 2008. november 19. 20:47

A Microsoft bejelentette, hogy június 30-ától megszünteti előfizetéses Live OneCare komplex szoftverbiztonsági szolgáltatását, és egyszerűbb, ingyenesen letölthető víruskereső és -irtó programot hoz forgalomba.

Az új, egyelőre "Morro" kódnéven futó biztonsági alkalmazás az év második felétől lesz letölthető; a Live OneCare előfizetése 50 dollárt tett ki egy évre és három PC-re terjedt ki. A Morro kifejezetten kisteljesítményű számítógépeken is jól működik, amivel a Microsoft szerint vonzó lehetőséget biztosít majd a felhasználók szélesebb tömegei számára.

A biztonsági specialista McAfee részéről ugyanakkor kapitulációnak minősítették a lépést, mivel a Microsoftnak a marketing-erőfeszítések ellenére sem sikerült 2 százalék fölé tornásznia a Live OneCare piaci részesedését. A McAfee szóvivője szerint ezek után egy olyan leegyszerűsített ingyenes terméket kínálnak majd a felhasználóknak, amely nem elégíti ki a biztonsági igényeket.

A McAfee, a Symantec és a Microsoft viszonya korántsem felhőtlen, 2006/2007-ben ugyanis azzal vádolták meg a biztonsági cégek a Microsoftot, hogy szándékosan nem engedett nekik hozzáférést a Windows Vista operációs rendszer belső kódjaihoz, miközben saját biztonsági terméket fejlesztett. Végül tárgyalások és a monopóliumellenes hatóságok nyomásgyakorlása után a szoftveróriás ígéretet tett a szükséges információk kiadására.