Ballmer kommentárjára 21 százalékot zuhant a Yahoo

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 20. 07:05

A Microsoft vezérigazgatója a Yahoo-vezér Jerry Yang távozását kommentálva kijelentette, ezek után sem áll szándékukban megvásárolni a céget - a hír hallatára a Yahoo papírjai szabadesésbe kezdtek.

Jerry Yang lemondása a Yahoo másfél éve betöltött vezérigazgatói posztjáról elvben a bizonytalanság mellett új lehetőségeket is nyithat a hányatott sorsú vállalat számára. Ezek közül az egyik legfontosabb egy stratégiai befektető megtalálása lenne. Mivel Yang személyét is megnevezték, mint a korábbi Microsoft-Yahoo megállapodások meghiúsulásának okát, távozásával felmerült egy újabb közeledési folyamat megindulására egy együttműködésre jobban hajló menedzsment segítségével.

Ezeknek a bizonytalan, ám a szép reményeknek tett a végére pontot Steve Ballmer nyilatkozata. A Microsoft vezérigazgatója kerek-perec kijelentette, hogy nem akarják megvenni a Yahoot. A hír sokkolta a vállalatban még bizakodó befektetőket, és a keresőcég papírjai igen rövid idő alatt 20,9 százalékot zuhantak., 2 dollár 14 centtel 9 dollár közelébe. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy mindez annak ellenére történt, hogy Ballmer azért hagyott egy kis reménysugárt. Ugyanebben a nyilatkozatában ugyanis kijelentette azt is, hogy a Yahoo keresésekkel foglalkozó vállalatrészébe azért befektetnének, elképzelhetőnek látna valamilyen együttműködést. Ez a kedvező megfogalmazás azonban vagy a többször zátonyra futott és elhúzódó Microsoft tárgyalásokban már hitüket vesztett befektetők, vagy a vállalt jövőjét csak egy teljes felvásárlásban elképzelő piaci szereplők miatt nem befolyásolta a rekordméretű Yahoo-részvényárzuhanást.