Egy kézbe a távközlést és az informatikát!

forrás Prim Online, 2008. november 20. 18:36

Válságban különösen fontos, hogy a bürokratikus huzavonák helyett gyors és hatékony döntések szülessenek, ezért szükséges a távközlési és informatikai döntések egy kézbe adása – fogalmazták meg az „E-Magyarország, e-kormányzat” konferencia első napján a rendezvény résztvevői, kormányzati és ágazati szakemberek. Az informatikai szakma érdek-képviseleti szervei nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyben szorgalmazzák az infokommunikációs szektort érintő stratégia döntések mielőbbi meghozatalát.

Az infokommunikáció világában tapintható közelségbe került egymáshoz a távközlés és az informatika: az interneten keresztül zajlik már televíziós sugárzás és telefonhívás egyaránt. „Az ágazat megköveteli, hogy egységes szerkezetet alakítsunk ki az irányításban is. Aki a trendet követni akarja, ezen az úton kell mennie” – állította Baja Ferenc államtitkár, informatikai kormánybiztos a 2008. november 20-21-én Siófokon tartott „E-Magyarország, e-kormányzat konferencia nyitó előadásában.

A digitális közműrendszerek fejlesztése kapcsán az állam és a piaci szereplők közös felelősségéről is szó volt. Ennek érdekében nagyon rövid időn belül megvalósuló szakmai párbeszédet sürgettek a konferencia résztvevői, akik egyetértettek azzal, hogy a szereplőknek nem a jelenlegi tortán kell viaskodniuk, hanem annak szélesítéséért kell lépéseket tenniük.

Az előadásokhoz kapcsolódó véleményekből egyértelműen kiderült: az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor egységes abban a kérdésben, hogy intenzívebbnek kell lennie az informatikai fejlődésnek Magyarországon, és ennek érdekében szívesen látnák egy kézben az informatika és a távközlés irányítását. Veres János pénzügyminiszter egy, az előadása után feltett kérdésre válaszolva kifejezte, szintén megvalósíthatónak tartja ezt a változtatást.

A kérdéssel kapcsolatban az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöksége nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben ők is a mára a hétköznapi életben összenőtt, de külön irányított ágazatok együttes kezeléséért emelnek szót. 

„A konferenciát pontosan azért hoztuk létre, hogy az ilyen közös metszéspontokat megtaláljuk,  mert csak így lábalhatunk ki a gazdasági nehézségekből” – mondta Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője.

A konferencia fontos kérdése az úgynevezett e-befogadás is, vagyis a Magyarországon tapasztalható, digitálisan leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatását célzó program, amely 2008-ban Európa-szerte kiemelt téma.

Az üzleti szféra képviseletében olyan nevek fémjelzik a rendezvényt, mint a Hewlett-Packard (HP), a Magyar Telekom, a Microsoft, a Synergon, de részt vesz a konferencián többek között az Infórum, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is. 

Bővebb információk

 

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

A válságjelenségek szaporodnak körülöttünk. Ezek alapja nem csupán pénzügyi, hanem nemzetközi és hazai bizalmi válság, ami könnyen fordulhat a társadalmi-gazdasági folyamatok befagyásához, a fejlődés teljes leállásához, sőt a visszafejlődéshez.
Ebben a helyzetben a magyar informatikai szakma és szervezeteinek képviselői úgy látják, még inkább szükség van olyan technikai, műszaki, tudásalapú, emberi infrastruktúrára, amit az informatikai és az információs társadalmi szolgáltatások kínálnak. Az informatika a hatékonyság, az eredményesség, a ma és holnap életminőségének szolgája.
Magyarország az elmúlt években versenyhátrányt szenvedett amiatt, hogy az informatikai szolgáltatásokat csak lassan vezetett be, illetve elmaradt a magyar gazdaság legkisebb szervezeteinek informatizálása, és főként a lakosság nagy részének információs társadalmi polgárrá tétele.
Az informatika világában végbement a távközlés, az informatika konvergenciája, és folyamatosan zajlik a média e kettőshöz való csatlakozása. A modern világ új közművét az internet és az azon alapuló szolgáltatások jelentik. Ezen a területen nincs konfrontáció, a rendszerek működésének alapvető érdeke az együttműködés kialakítása. Magyarországon öt parlamenti párt harmonikus összhangban tudta létrehozni az E-befogadásügyi Eseti Országgyűlési Bizottságot, hogy az ország hátrányos helyzetének kompenzációját segítse. Most – úgy látjuk – nem csak összefogásra, hanem a döntési kompentenciák koncentrációjára, a folyamatok felgyorsítására, a kis lépések után komolyabbak megtételére van szükség.
A magyar informatikai szervezetek hangsúlyozottan kérték és kérik azt, hogy a távközlés is kerüljön az informatikai kormánybiztosság irányítása alá. Ezt a kívánságunkat támogatja az e-Magyarország, e-Kormányzat konferencia közönsége is.
Ez a döntés  a modernizációs programok elindulásának a záloga, amelyek úgy segítik a válságból való kilábalást, hogy olcsóbbá válik a közigazgatás, és élhetőbbé válnak a nehezedő mindennapok. Az internet, az infokommunikáció az életminőség fejlesztésének sarokköve, különösen napjainkban, a nehezedő feltételek és megélhetési lehetőségek időszakában. A ma és a holnap alapkérdése az, hogy az innovatív technológiák milyen mélységben tudják segíteni a gazdaság, a kormányzat és az emberek életének jobbra fordulását.
Négy fő irányt látunk, amit egy szakmai konszenzus, és véleményeink szerint nemzeti egyetértés is övez:

  • Állampolgárra, élethelyzetre szabott közigazgatás.
  • A társadalom internet iránti motiválása - különös tekintettel a társadalom nagy számosságát kitevő 50 feletti korosztályokra, akik számára új életminőséget teremthet az internet, ugyanakkor e generáció nem ismeri és nem használja a világháló szolgáltatásait
  • A gazdaság működésének informatikai alapokra helyezése.
  • Infokommunikációs közmű kiépítése.

Az Európai Unió kitörési pontként jelölte meg az infokommunikációt a tagországok számára. Az Unió kidolgozott informatika-politikája az e-befogadási politika, amelynek három prioritása az elektronikus közigazgatás, az idősödő és idős, valamint a fogyatékos emberek számára fejlesztendő informatikai szolgáltatások, termékek előállítása.
Napjainkban, ha informatikáról beszélünk, már nem szabad csak technológiákról, szólni, hanem emberekről és élethelyzetekről is kell gondolkodni: miképp javítgatja az állampolgárok életminőségét az olcsóbbá és egyszerűbbé váló az informálódás, a kapcsolattartás, a kereskedelem és az állam.
Válság van, most van lehetőség arra, hogy levessük a régi visszahúzó terheinket és új Magyarországot építsünk. Ha lehet, a jelenlegi döntéshozási és bürokratikus megoldásoknál sokkal gyorsabban.

Tettekben megnyilvánuló megtisztelő válaszát várja


Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum
elnöksége


Siófok, 2008. november 20.