256 GB-os Samsung flash SSD hamarosan

Milkovits Gábor, 2008. november 20. 21:09

A Samsung megkezdte 256 GB kapacitású flash SSD számítógépes adattároló eszközeinek gyártását, amelyek így nemsokára megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomba szánt laptopokban.

A jelenleg a piacon lévő szilárdtest-lemez meghajtók maximális kapacitása többnyire 128 GB, amit így a dél-koreai gyártónak hamarosan sikerül megdupláznia. Emellett az eszközök adatkezelési sebességét is jelentősen megnövelték; a meghajtók 220 MB/s olvasási és 200 MB/s írási sebességre képesek szekvenciálisan. A Samsung hangsúlyozta, hogy ezáltal sikerült mindössze 10 százalékos közelségbe hozniuk a két sebességet, miközben a legtöbb SSD-nél ez eléri a 20-70 százalékot. Ez különösen akkor lehet előnyös, ha egyszerre írnak és olvasnak nagyjából egyformán sávszélesség-igényes tartalmakat. A véletlenszerű („random”) írási sebességről ugyanakkor nem közöltek adatot, márpedig ez szokott lenni a flash háttértárak Achilles-sarka.

A szabvány 9,5 mm vastag flash SSD adatátviteli sebessége a gyártó szerint egy 15 000-es percenkénti fordulatszámú merevlemez gyorsaságának felel meg, ugyanakkor csendes, energiatakarékos és nem is forrósítja föl alaptopot vagy szervert. A 128 GB-os testvéréhez hasonlóan 81 gramm tömegű flash háttértár 1,1 wattot fogyaszt, viszont képes 21 másodperc alatt 25 teljes nagyfelbontású filmet eltárolni.