Megjelent az első sorozatgyártású MultiTouch elforgatható kijelzős laptop

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 21. 10:35

A világ első elforgatható kijelzős, többpontos érzékeléssel rendelkező érintőképernyős, nagyszériás sorozatgyártású laptopja a Hewlett-Packard kínálatában jelent meg.

A MultiTouch technológia lényege, hogy egyszerre több pontot képes kezelni az érintőképernyő. Felmerül a kérdés, hogy mi szükség erre, amikor a sima érintőképernyők elterjedése is igen lassú a szoftveres háttér támogatásának hiányában. Úgy tűnik, hogy éppen azért nem terjedtek el az érintőképernyők a PC-k világában, mert árukhoz képest tulajdonképpen nem hoznak igazi változást kezelhetőség tekintetében. Az egy fokkal továbbfejlesztett többpontos érintőképernyőknek azonban már valódi hasznát vehetjük a nagyon is belátható jövőben. Az egyik legfontosabb szoftveres háttér, mely az ilyen rendszerek kihasználásához kell, az éppen az operációs rendszer. Márpedig a Microsoft új Windows 7 szoftvere támogatja az ilyen felületeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Windows 7-ben már megfoghatjuk egy ablak két sarkát, és újaink mozgatásával csökkenthetjük, vagy éppen növelhetjük méretét tetszés szerint. A Windows 7-re pedig nem kell több mint fél évtizedet várni, mint az XP után a Vistára, hiszen az operációs rendszer már jövő karácsonyra érkezik.

A HP modellje egy 12,1 inches kijelezőt kapott, 2.16GHz AMD Turion X2 processzor, ATI Radeon HD 3200 grafikus mag, 8GB RAM (!), 500GB HDD, Bluetooth, és webcam támogatással, mindezt 1150 dollár körüli áron vásárolhatjuk meg.