1 millió PC-ről tüntetett el hamis vírusirtókat a legutóbbi Windows-javítás

Kiss Ádám Zoltán, 2008. november 23. 11:27

A Microsoft legutóbbi frissítés igen eredményes volt a hamis szoftverek irtása szempontjából, a cég adatai szerint az elmúlt 10 napban közel 1 millió gépről száműzte a megtévesztő programokat.

Mint ismeretes, a Microsoft az előre ütemezett minden hónap második keddjére kitűzött frissítési körben a rosszindulatú szoftverek eltávolítására létrehozott alkalmazását is frissíti. Így volt ez a legutóbbi csomag kiadásakor is. Az azonban még a szakértőket is meglepte, hogy milyen sikeres volt a mostani frissítés. A fejlesztők a jelek szerint jó érzékkel módosították az alkalmazás adatbázisát, mivel több mint 994 ezer PC-ről távolítottak el magukat biztonságtechnikai szoftvereknek álcázó rosszindulatú alkalmazásokat.

Ezeket a Microsoft rendszere többnyire "W32/FakeSecSen," "Advanced Antivirus," "Spyware Preventer," "Ultimate Antivirus 2008" és "XPert Antivirus” néven ismerte fel, és száműzte a gépekről. Ezek legnagyobb része teljesen haszontalan védelmi szempontból, és valójában zsarolószoftverként lehetne őket jellemezni. Az ilyen alkalmazások azóta terjedtek el ilyen mértékben, jellemezően az elmúlt hónapok során, hogy készítőik rájöttek, igazi kincsesbányát jelentenek. A felhasználókból segítségükkel általában 40-50 dollár körüli előfizetési díjat szednek ki segítségükkel. Amennyiben valaki ezt nem akarja megfizetni, a program figyelmeztető üzenetek sokaságával bombázza a tulajdonost, ezzel nehezítve munkáját. Ez afféle pszichológiai hadviselés előbb-utóbb kifárasztja a felhasználót idegileg, és fizetésre készteti. Hogy milyen mértékű üzletről van szó, azt jól jellemzi, hogy a szakértők becslése szerint éves szinten 5 milliárd dollárt sajtolnak így ki a gyanútlan vagy elgyötört felhasználókból.