Jótékony hatású az internetezés a tinédzserek fejlődésére

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 24. 09:07

Egy amerikai kutatás szerint fontos a fiatalok fejlődésének szempontjából az interneten való szörfözés, az online játékok és a közösségi portálákon való jelenlét. A vizsgálódások cáfolják azokat - a sok szülő és tanár által képviselt - nézeteket, mely szerint az internet előtt eltöltött órák csupán időpocsékolást jelentenek - írja a BBC News.

A majdnem három évet felölelő kutatásban több mint 800 tinédzser és szülő vett részt. "Megtanulják a műszaki fogásokat és olyan tudásra tesznek szert, amely rendkívül szükséges a mai világban. Megtanulnak online kommunikálni, közösségi identitást és honlapot a mai fiatalok számára azonban már teljesen természetesnek számítanak" - mondta Mimi Ito, a tanulmány szerzője a BBC-nek.

A Digital Youth Project elnevezésű kutatást a MacArthur Alapítvány támogatta egy digitális médiára és tanulásra összpontosító, 50 millió dolláros program részeként. A kutatók mintegy 5 ezer órán keresztül figyelték az internethasználókat. Ito szerint a barátokkal való kapcsolattartás a közösségi hálókon keresztül - mint a MySpace vagy a Facebook - felváltja a bevásárlóközpontokban, utcákon vagy parkokban való "együtt lógás" hagyományát. A szakember szerint az internet lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy felfedezzék saját kreativitásukat és jobban elmélyedjenek a témában.

A kutatók ugyanakkor felfedeztek egy digitális szakadékot azok között akik jól értenek az internethez, és azok között, akik nem. "A hozzáférés okoz sokszor gondot azoknak a gyerekeknek, akiknek a könyvtárra vagy az iskolára kell hagyatkozniuk, ha internetközelbe szeretnének kerülni. Ez gyakran korlátozott, bizonyos oldalak elérése nem lehetséges, és csupán akkor van lehetőség a hozzáféréshez, ha az adott intézmény nyitva tart" - mondta Ito.

A MacArthur Alapítvány oktatási vezetője, Connie Yowell szerint manapság a tanulás nagyon korosztályfüggővé és internetközpontúvá vált, és ezt figyelembe kell venni az oktatás megújításában.