A Nokia után a Samsung is visszaesést jósol a mobilpiacon

Milkovits Gábor, 2008. november 25. 08:01

A gazdasági válság hatására a Nokia után most a Samsung is lefelé módosította a mobilpiac idei és jövő évi helyzetére vonatkozó prognózisát.

A dél-koreai székhelyű, jelenleg a Nokia után a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező mobiltelefon-gyártó szóvivője, James Chung azt közölte a sajtóval, hogy a korábban a teljes 2008-as évre jósolt 9 százalékos növekedés nem tartható. Chung hozzátette, hogy 2009-ben még „negatív bővülés” is elképzelhető, ami azt jelenti, hogy a gyarapodás mértéke elmarad majd az ideitől. A piacvezető Nokia egy hete tette közzé lefelé módosított előrejelzését, a többi gyártó azonban egyelőre vonakodik a nyilvánosság előtt reagálni a válságra. Pedig a problémák nyilvánvalóan őket is érintik, hiszen a Qualcomm csipgyártó, illetve a szinte az összes mobiltelefonos cégnek akkutöltőket szállító Salcomp is megrendeléseik csökkenéséről számoltak be.

A globális válság hatványozottan sújtja a mobiltelefon-gyártókat, ugyanis a szintén nehéz helyzetben lévő szolgáltatók csökkentik a készülékekhez adott támogatások mértékét, amitől azok drágulnak, ez pedig tovább csökkenti a keresletet irántuk. A Nokia már elbocsátásokra is kényszerült, mintegy 600 főt küldtek el a vállalattól november elején.