Távolról zárolhatók lesznek a Lenovo laptopjai

Milkovits Gábor, 2008. november 26. 08:00

A Lenovo a Phoenix Technologieszel közösen olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy lopás esetén egy sms-ben elküldött jelszóval zárolhassák laptopjukat.

A „Remote Disable” (kb. „távbénítás”) elnevezésű megoldás jövő év elejétől elérhető lesz a Lenovo mobilinternetezésre alkalmas noteszgépein, míg az sms-kódot elég lesz egy normál, GSM-hálózaton működő telefonról elküldeni. Az üzenet továbbítását követően a tolvaj hiába próbálja bekapcsolni a számítógépet, az minden egyes próbálkozásnál automatikusan leáll. Azt egyelőre nem részletezte a Lenovo, hogy mi a helyzet a merevlemezzel, vagyis a háttértár eltávolítása után is biztonságban maradnak-e a rajta tárolt információk. Mindenesetre abban a kivételes esetben, ha az elveszett laptop valahogy mégis megkerülne, egy másik, előre beállított kóddal a rendszer visszaállítható működőképes állapotba.

A Lenovo közleménye szerint a biztonsági funkció nem drágítja majd a laptopokat, amelyek közül a ThinkPad gépek lesznek először ellátva a megoldással. A „Remote Disable” nyilvánvalóan hasznos lesz a felhasználók számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy egy felmérés szerint csak a repülőtereken több mint 600 000 laptop vész el évente.