Szupergyors Micron SSD-k 1 GB/s-os adatátvitellel

Milkovits Gábor, 2008. november 27. 07:45

A Micron olyan kísérleti flash SSD háttértárakat mutatott be, amelyek a mostani termékek sebességének a sokszorosára, akár 1 GB/s-os adatátvitelre is képesek.

A jelenleg kapható flash SSD szilárdtest-lemez meghajtók csúcssebessége 250 MB/s körül van, azaz a Micron eszközei legalább négyszer előrébb járnak náluk. A dologban persze van némi trükk; a cég ugyanis egyszerre két SSD-vel demonstrálta a technológiát, amelyek így együttesen, 16 adatcsatornát felhasználva 200 000 input/output műveletet tudtak másodpercenként végrehajtani. Ez ráadásul túl sok a szabvány SATA II interfész számára, így a Micron a bemutatón kénytelen volt PCI Express-t használni. A külön egy SSD-t használó megoldás 800 MB/s-ot, azaz másodpercenként 160 000 input/output műveletet tud.

A fenti műszaki problémák ellenére a Micron optimista, így a sajtóközlemény szerint a technológia „hamarosan” valós termékekben is megjelenhet. Azaz a flash SSD-k sebessége számára úgy tűnik nincsen határ, legalábbis ami a szekvenciális adatkezelést illeti.