Öt pályázó a 450MHz-es és a 26GHz-es mobil-frekvenciákra

forrás Prim Online, 2008. november 28. 14:20

Öt cég adott be pályázatot a 450Mhz-es frekvencia hasznosítására, valamint arra a két 26GHz-es frekvenciacsomagra, amelyekre péntek délig lehetett pályázni, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A 450Mhz-es frekvenciára két cég, a 26GHz-es csomagok közül a „D” jelűre egy, az „E” jelűre pedig két cég adott be pályázati anyagot.

A hatóság a pályázók köréről további tájékoztatást a nyilvántartásba vétel, azaz a formai követelményeknek való megfelelés ellenőrzése után, várhatóan néhány napon belül ad.

A pályázati kiírás szerint a 450MHz-es pályázaton nem vehetnek részt a jelenlegi mobilszolgáltatók és a velük egy cégcsoportba tartozó vállalkozások; közvetett, vagy közvetlen magyar állami tulajdonban lévő vállalatok, illetve olyan szolgáltatók, akik 3,5GHz-es frekvenciahasznosítási jogosultsággal rendelkeznek. A „D” csomagra bárki pályázhatott, az „E”-re pedig a jelenleg piacon lévő három mobilszolgáltató kivételével bárki.

Az NHH október 22-én összesen hét frekvenciacsomagra írt ki pályázatot a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet-lefedettség növelése érdekében.

A meghirdetett csomagok közül négynek, a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő „A” frekvenciacsomagnak, valamint az attól az értékelés során elválaszthatatlan 26GHz-es „C”, „F” és a „G” csomagok pályázati anyagának beadására december 12-én kerül majd sor.

A GSM/UMTS blokk nyertese hasonló frekvenciakészleten nyújthat majd szolgáltatást, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató, míg a 450MHz-es pályázat eredményeképpen egy olyan új szolgáltató jelenhet meg, amely elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A 26GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.