D3x: megjelent a Nikon legnagyobb felbontású professzionális DSLR gépe

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 1. 20:04

A 24,5 megapixeles FX formátumú, vagyis teljes méretű CMOS érzékelővel szerelt gépe a vállalat új csúcs-DSLR modellje, mely többek között szigetelt magnéziumházat, 100%-os lefedettségű keresőt, HDMI-kimenetet és egyszerre két kártya használatát lehetővé tevő kártyafoglalatokat kapott.

A Nikon Europe ma bemutatta új DSLR csúcskészülékét, a D3x nevű modellt. A díjnyertes D3 megbízhatóságát, kezelhetőségét és tartósságát megöröklő D3x képérzékelőjének felbontása jóval nagyobb az elődjénél, a vadonatúj, 24,5 megapixeles FX-formátumú CMOS-képérzékelője 12 csatornás adatkiolvasással, teljes fedésű mikrolencse-elrendezéssel és a chipre integrált zajcsökkentéssel rendelkezik. Kategóriájának legjobb felvételi sebességét produkálja, zajcsökkentése pedig még a magas érzékenység-beállítások mellett sem jár a részletek elvesztésével.

A D3X a100–1600 ISO érzékenységtartományban használható, ami tovább bővíthető ISO 50 és ISO 6400 értékig. Teljes felbontás esetén 5 kép/mp, 10 megapixeles DX-kivágás módban pedig 7 kép/mp sorozatfelvételi sebességre képes. A MultiCAM3500FX 51 pontos automatikus élességállítási rendszer rendkívül precíz egypontos élességállítást tesz lehetővé egyenként választható és konfigurálható 9 pontos, 21 pontos és 51 pontos beállításokkal.. A gép indítási ideje 12 ezredmásodperc, kioldási ideje pedig 40 ezredmásodperc. A Kelvar/szénszálas kompozit záregységet intenzív használatra tervezték, és 300 000 ciklusos tesztnek vetették alá.

A fényképezőgép 50 MB-os, 14 bites NEF (Raw) fájljai már a holnap fotóigényeit tartják szem előtt, a Capture NX2 szoftverrel a NEF fájlok a középformátumú gépek képeinek megfelelő tartományban dolgozhatók fel (140 MB, 16 bites TIFF-RGB). A kereső képfedése 100%-os, és jól megvilágított kijelzőket tartalmaz, a nagy felbontású, 7,62 centiméteres, 920 000 képpontos VGA TFT-monitor pedig kiváló minőségű visszajátszással segíti az elkészített képek helyszíni ellenőrzését. A D3X magnéziumváza, amelyet szigetelés véd a nedvesség és a por ellen, támogatja a Nikon vezeték nélküli rendszerét (WT-4), valamint HDMI-kimenettel és kettős CF-kártyafoglalattal rendelkezik, továbbá kompatibilis az új GP-1 GPS-egységgel is. Tesztképek a vállalat japán oldalán találhatók.

A Nikon D3x főbb tulajdonságai: