Pénzt gyűjt az AOL-exvezér a Yahoo felvásárlásához?

Milkovits Gábor, 2008. december 2. 21:01

A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint Jonathan Miller, az America Online volt vezérigazgatója tőkebefektetők segítségével meg szeretné vásárolni a Yahoo-t, vagy legalábbis annak egy részét.

Mióta a Microsoft májusban a vezetés elutasítása miatt visszavonta a Yahoo-ra korábban tett 47,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát, szinte naponta látnak napvilágot találgatások az internetes kereső- és tartalomszolgáltató cég jövőjével kapcsolatban. A legtöbb forgatókönyv arról szól, hogy a Yahoo végül mégis beadja a derekát és legalább a keresőrészlegét eladja a Microsoftnak, ugyanakkor a két társaság minden alkalommal cáfolja ezeket az információkat. Emellett a Yahoo-t mindenféle egyéb potenciális partnerrel hírbe hozták már, ezek egyike éppen az AOL volt. Végül Jerry Yang vezérigazgató közel két hete lemondott a posztjáról, ami után ismét felerősödtek a híresztelések, majd a múlt héten Carl Icahn milliárdos befektető vásárolt ismét egy csomó Yahoo-részvényt, amelynek alapján sok elemző arra következtetett, hogy igenis lehet valamiféle stratégiai partner a láthatáron.

A WSJ sztorija szerint Miller magánbefektetőkkel és független befektetési alapokkal is tárgyalt az üzletről és állítólag részvényenként 20-22 dolláros áron tartja elképzelhetőnek a vásárlást. Ez nagyjából 28-30 milliárd dollárra jönne ki a teljes vételárra vetítve, az üzleti lap hírforrásai ugyanakkor tudni vélik, hogy az AOL exvezére nem a teljes Yahoo-ra, csupán annak keresőrészlegére pályázik. Az értesüléseket egyelőre egyik érintett sem erősítette meg.