Vírusirtó használatára szólítja fel vásárlóit az Apple

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 2. 22:32

Az elemzők szerint az Apple piacrészének növekedését jelzi a vállalat lépése: a felhasználók figyelmét felhívták a vírusirtók használatának szükségességére.

Az Apple felhasználókat támogató oldalán jelent meg egy felhívás, melyben a cég a vírusok elleni védekezésre szólít fel. A vállalat kicsit saját tabuját döntötte meg, hiszen az Macintoshok világában évtizedekig nem kellett tartani komoly támadásoktól. Ezt a tökéletesség szinonimájaként kommunikálták, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kisebb piaci részesedés nem tette érdekelté a vírusírókat a Mac platform támadásában. Egyrészt jóval kevesebb gépről volt szó, mint ha PC-ket támadnának, másrészt a felhasználók nagy része komolyabb számítástechnikai ismeretekkel rendelkezett, így egyszerűen nem érte meg a befektetett energia.

A Macintosh-világ azonban az utóbbi időben több tényező miatt is megnyílt az átlagos felhasználók előtt. Az egyik a cég imázsát és nem utolsósorban pénztárcáját is igen erősen megtámogató iPod sorozat világsikere volt, itt ráadásul a számok feltöltéséhez az Apple iTuneson keresztül vezet az út. A másik a Macintosh gépek áttérése az átlagos felhasználó számára sokkal elfogadottabb Intel processzorokra. Mindez odavezetett, hogy egy friss novemberi felmérés szerint a Mac gépek 9 százalék közeli piaci részesedést értek el. A felhízott felhasználói réteget már nem képes az operációs rendszer egyedül megvédeni, így az Apple a McAfee VirusScan, a Symantec Norton Anti-Virus 11 vagy az Intego VirusBarrier X5 használatát javasolja.