Erősíti Linux-termékskáláját a Nokia

Milkovits Gábor, 2008. december 3. 08:38

Ukko Lappalainen, a Nokia piacokért felelős alelnöke a sajtónak azt nyilatkozta, hogy cége a jövőben a mostaninál több Linux szoftveres mobiltelefont tervez gyártani és forgalmazni.

Lappalainen szerint a Linux hosszú távon komoly és életképes alternatívája lehet a többi mobiltelefonos operációs rendszernek, főleg a csúcskategóriás készülékek esetében. A Nokia már forgalmaz Linux szoftveres, „internet tablet” néven futó üzleti okostelefonokat, ezek azonban a vállalat teljes forgalmának igencsak elhanyagolható töredékét teszik ki, míg a többi készüléken a Symbian valamely válfaja fut.

Az alelnök a barcelonai "Nokia World" konferencián beszélt a cég terveiről, ahol az elhangzottak alapján a jelenlévő újságírókban joggal merült föl a kérdés, hogy nem szerepel-e az elképzelések között a Google szintén Linux-alapú Android platformjának bevezetése. Nos ezzel kapcsolatban Lappalainen azt nyilatkozta, hogy az Android semmivel sem kínál többet a jelenleg általuk használt Linux maemo verziónál.

A nagy kérdés ezek után az, hogy mi lesz a Symbian platformhoz kapcsolódó nagy tervekkel. A Nokia ugyanis nemrégiben kivásárolta, majd alapítvánnyá alakította a mobilszoftver-céget, amely nyílt forráskódúvá, ezáltal éppen az Android-hoz hasonlóan külső fejlesztők számára nyitott platformmá szándékozik tenni a mobiltelefonos operációs rendszert.