1 milliárd legyártott egér a Logitechnél

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 3. 21:01

Míg sokan a hagyományos számítógépes mutatóeszközök haláláról beszélnek, a Logitech kétségtelenül világrekordot állított fel, a gyártó bejelentése szerint a cég története során eddig 1 milliárd egeret gyártottak le.

A számítógépes perifériák terén hagyományosan az egyik legnagyobb névnek számító vállalat Nyugat-Kínában található suzhoui gyárában készült el az egymilliárdodik egér. A Logitech sikerének hátterében többek között az áll, hogy már igen alacsony áron nagyon megbízható termékeket forgalmaz, ugyanakkor a cég szinte minden szegmensben nagy súllyal képviselteti magát, legyen szó webkameráról, speciális grafikusoknak szánt egerekről vagy éppen sötétben világító billentyűzetekről. A cég bejelentése szerint általában véve is igen ritka az emberiség történetében, hogy szinte bármiből egyetlen vég egymilliárd darabot értékesítsen.

Az öröm mellé egy kis üröm is vegyülhetne, ha a Logitech csak egy lábon állna, ám a cég folyamatosan nagy összegeket fordít fejlesztésekre. Az elemzők szerint ugyanis az egér napjai ha nincsenek is megszámlálva, a közeljövőben már nem ez lesz a fő mutatóeszköz. A Gartner ezt az időt 3-5 évre teszi, ezek után a többi eszköz és a fő ellenfelet jelentő érintőképernyős megoldások letaszítják a trónról az egeret. Nagy kérdés azonban, hogy a mobiltelefonoknál a nagyobb kijelző kontra használható méretű billentyűzet harcban olyannyira kézenfekvő érintőképernyőt mennyire fogadják el a felhasználók a notesz és asztali gépek világában. Mivel a sokszor egyáltalán nem kézre eső monitor tapogatása nem hangzik hívogatóan, könnyen lehet, hogy a végső megoldás egy köztes eszköz lesz, a képernyő legfontosabb tartalmi elemeit kisebb méretben megjelenítő érintőképernyős touchpad.