Szent László Kórház: informatikával támogatott gyógyítás és gyógyulás

forrás Prim Online, 2008. december 4. 17:09

Hardverekkel, szoftverekkel és informatikai képzésekkel támogatja a Microsoft és az Intel a Szent László Kórház Csontvelő Transzplantációs és Hematológiai Osztályán kezelt gyermekek gyógyulását, illetve segíti az orvosok munkáját.

Korlátlan Lehetőségek programja keretében a Microsoft 2008 augusztusában indította útjára a kórházakban a gyermekosztályok digitalizálását célzó programját. A kezdeményezés célja, hogy a cég olyan kórházi osztályok munkáját segítse az informatikai megoldások által, ahol életet veszélyeztető betegségben szenvedő 3-18 év közötti gyermekeket kezelnek, gyógyítanak.
Az informatikával támogatott gyógyítás és gyógyulás a transzplantációs osztály speciális követelményei miatt kiemelt szerepet kap, így a mostani program jól példázza az innovatív megoldásokban rejlő széles körű felhasználási lehetőségeket.

Korlátlan Lehetőségek programja keretében a Microsoft az Intellel karöltve Intel Classmate PC-ket és szoftvereket adományozott a Szent László Kórház Csontvelő Transzplantációs és Hematológiai Osztályán dolgozó orvosok által létrehozott Őssejt Alapítványnak.
A hosszú kórházi kezelés, az ezzel járó félelem, bizonytalanság és bezártság mindenkit megvisel, különösen a gyerekeket. A kórházakban működő kórházpedagógus program ezért kiemelt fontossággal bír a tartós kórházi kezelés alatt álló gyerekek tanulási, sőt gyógyulási esélyeinek javításában.
A mostani felajánlásnak köszönhetően az osztályon kezelt gyermekek elszigetelt környezetükben is folytathatják tanulmányaikat, és az interneten keresztül kapcsolatban maradhatnak osztálytársaikkal, barátaikkal. Emellett a Microsoft alkalmazásai az elektronikus láz- és kórlapok menedzselésén és archiválásán, illetve a gyógyítással kapcsolatos információ megosztásán keresztül az orvosok munkáját, a gyógyítás folyamatát is hatékonyabbá teszik.