Újabb bevételcsökkenésre figyelmeztet az AMD

Milkovits Gábor, 2008. december 4. 21:32

Az AMD lefelé módosította utolsó negyedévi bevételeire vonatkozó várakozásait, amelyek eszerint mintegy 25 százalékkal alatta maradnak majd a harmadik három hónapban produkált forgalomnak.

A PC-processzorpiacon gyakorlatilag az Intel egyetlen vetélytársának számító AMD a legújabb prognózis szerint 1,19 milliárd dolláros forgalomra számít a december 27-én végződő negyedévben, míg július elejétől szeptember végéig ez az összeg még 1,59 milliárd dollár volt. Az AMD-t a világválság különösen érzékenyen érinti, mivel a társaság az erős árverseny miatt amúgy is egy jó ideje folyamatosan veszteséget termel. A bevételcsökkenés mértékét érzékelteti, hogy 2007 utolsó negyedévében a cég még 1,77 milliárd dollár értékben forgalmazott processzorokat. A közzétett összegekbe nem számolták bele az AMD licencdíjakból származó bevételeit.

Eközben a piacvezető Intel is mintegy 12 százalékos bevételcsökkenést jósol a negyedik negyedévre az előző három hónaphoz képest, ami 2000 óta a legrosszabb üzleti eredménynek ígérkezik a vállalat életében. Egyes technológiai cégek a válság elhatalmasodása miatt inkább nem is nyilatkoznak várakozásaikról: az SAP például egyszerűen törölte korábbi prognózisát és nem adott ki újat helyette, míg a Dell mindeddig egyáltalán nem szolgált semmilyen előzetes útmutatással az utolsó három hónap várható alakulásával kapcsolatban.