A jövő mobiljait saját hangunk töltheti fel

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 5. 07:39

A már ismert piezoelektromos effektus kinyerésére használt anyagok nanoszintre történő csökkentésével kutatók szerint nemhogy csökkenne, de megháromszorozódik a kinyerhető elektromosság, így nemsokára saját hangunk is képes lehet feltölteni mobiltelefonunkat.

A piezoelektromos hatás korántsem ismeretlen a fizikusok számára. Olyannyira nem, hogy évtizedek óta a gyakorlatban is használják ezt a jelenséget mikrofonok, gitárhangszedők szerkezetének kialakításakor. A jelenség egyes kerámia- és kristályalapú anyagoknál figyelhető meg. Ezek enyhe mozgás, akár a hang által keltett rezgés hatására elektromosságot termelnek. Ezt az igen kis mennyiségű energiát kinyerő megoldást próbálták nanoszintre csökkenteni, hogy minél több helyen használni lehessen.

A kutatók meglepetésére, amikor sikerült az emberi hajszálnál 5000-szer kisebb vastagságú felületen is előidézni az effektust, a kinyerhető elektromosság a méretekkel arányosan nemhogy csökkent volna, de egyenesen megháromszorozódott, ráadásul a kisebb testmozgások, csavarás és nyújtás esetében is fellépet a hatás.

Mindez egyelőre beláthatatlan lehetőségeket kínálhat a tervezők számára. A zsebünkben hordott mp3 lejátszókat, kéziszámítógépeket feltöltő elektromos ruha a jövőben nem egy napelemekkel egybeépített dzsekit jelenthet, hanem egy külsejében a maival megegyező ruhadarabot, mely ráadásul a sötétben is tölt. A jelenséget kutató Texas A&M University tudósai szerint képesek lehetnek olyan vékony és elegendő felületű rétegek kialakítására mobiltelefonok esetében, melyek a beszélgetések közben a tulajdonos hangjának segítségével képesek feltölteni a készülékeket, örökre száműzve ezzel a mobiltelefon akkuk gyártásának, megsemmisítésének problémáját.