Aukciós kalózmásolat-terjesztőket perel tömegesen a Microsoft

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 6. 20:32

Egyszerre 69 pert indított a Microsoft 12 különböző országban szoftvertermékeinek hamisított változatainak terjesztése miatt. Az aukciós formában terített másolatok nem csak Ázsiában kelendőek, a listán szerepel többek között az USA és az Egyesült Királyság is.

Míg a vásárlók szívesebben áldoznak egy kis plusz összeget gépük hardverének fejlesztésére, a szoftver valahogy még a mai napig kevésbé jó befektetésnek tűnik sokak számára. Különösen igaz ez az operációs rendszerekre, és a költségek csökkentése érdekében a vásárlók online aukciós hálózatokban próbálnak olcsó szoftverhez jutni. Ezt az igény használják ki több ország csalói, amikor hamis operációsrendszereket értékesítenek. A forgalom fenntartása és a nyilvánosság miatt ideális terep ehhez egy online aukció, különösen mivel itt nem találkozik személyesen a vevő és az eladó, sőt igazi telephellyel sem kell rendelkezni. A gyakorlatban szinte teljesen virtuálisan, akár egy nyilvánosan elérhető, ingyenes hozzáférésű gépről is irányíthatnak egy teljes elosztóhálózatot.

 Jelen esetben a Windows XP hamisított, úgynevezett Blue Edition változata miatt perel a Microsoft. Mivel a vállalat a jól megismert operációs rendszer értékesítését még július során leállította, a kereset még fokozottabb. A Blue Edition szoftverek azonban csak olcsó másolatok, általában egyszerű írható CD-re égetve. Az előzetes nyomozás során kiderült, hogy 34 százalékuk már a telepítéskor gondot okoz, és akkor még nem beszéltünk a későbbi létfontosságú frissítések telepítésének kérdéséről, valamint az eredetvizsgálatokról. Azonban legalább ilyen aggasztó, hogy a vizsgált termékek 43 százaléka valamilyen manipulált kódot is tartalmazott, mely vagy megnyitotta a szoftvert későbbi támadások előtt, vagy a vásárló adatait tette hozzáférhetővé, vagy mindkét veszélyforrást magában foglalta. A 69 per összesen 12 országban indult meg, a kérdéses államok között megtalálhatók nyugati országok is, mint például az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország vagy éppen Németország.