Ballmer mégis akarja a Yahoo keresőrészlegét

Genda Csongor Zoltán, 2008. december 8. 18:25

Szinte már követhetetlenek a Microsoft részéről elhangzó Yahoo-felvásárlással kapcsolatos (ellentmondásos) nyilatkozatok. Most ismét úgy tűnik, hogy mégis létrejöhet az üzlet.

Múlt héten felröppent a hír, miszerint a redmondi konszern a konkurens IT-vállalat keresőrészlegére pályázik, hét elején azonban mindkét fél kijelentette, hogy a pletyka nélkülöz minden realitást. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy Steve Ballmer Jerry Yang távozásának a bejelentését követően leszögezte, hogy a vezetőcsere sem befolyásolja a Microsoftot korábbi elhatározásában, miszerint nem kérnek a Yahoo-ból. A kőkemény üzletemberként ismert redmondi vezérigazgató azonban egyik napról a másikra megváltoztatta ezen álláspontját, és korábbi kijelentésének a szöges ellentétével lépett a nyilvánosság elé.

Ballmer a Wall Street Journal megkérdezésére így nyilatkozott: "Úgy gondolom, a keresőüzlet mindkét vállalatnak a javára válhatna. Úgy érzem, elég világos voltam, és egyértelművé tettem, hogy nyitottak vagyunk a tárgyalások újrakezdésére". Meglepő szavak ezek annak az embernek a szájából, aki nemrég még indulatosan reagált az efféle pletykákra. S Ballmernek azon kijelentése még hihetetlenebb, hogy azt is kilátásba helyezte, hogy optimális esetben még év vége előtt megszülethet a megállapodás a két cég között.

Most már csak az a kérdés, hogyan viszonyul a Yahoo a redmondiak közeledéséhez, és milyen árat tart majd méltányosnak a keresőrészlegért az igazgatótanács, mert mindnyájan tudjuk, hogy korábban ezen bukott el az üzlet.