A Wii és az Xbox szárnyalt, a PS3 visszaesett novemberben a tengerentúlon

Milkovits Gábor, 2008. december 14. 08:49

Az NPD piackutató adatai alapján a Wii rekordot döntött, az Xbox 360 igen jól fogyott, a PS3 forgalma viszont csökkent tavalyhoz képest idén novemberben az Egyesült Államokban.

A mutatók szerint a Nintendo konzoljából mintegy kétmillió darabot adtak el Amerikában a múlt hónapban, többet, mint december kivételével eddig bármikor. A hordozható DS majdnem ilyen jól szerepelt, az 1,56 millió eladott példány a második legtöbb a decembereket nem számítva. A Microsoft 836 ezer Xbox 360-at értékesített novemberben, míg tavaly ilyenkor csak 777 ezret. A sikerek hátterében szakértők szerint a Wii esetében az olyan játékprogramok megjelenése állhat, mint a Wii Play, míg az Xbox szekerét a Fable II és a Gears of War 2 lendítette előre.

Legalább ilyen fontos tényezőnek bizonyult az ár, ami a Wii esetében mindig is igen kedvező volt, míg a Microsoft fokozatosan, többször is olcsóbbá tette konzolját az utóbbi időben. Márpedig a mostani válság idején az emberek többsége úgy tűnik, hogy inkább az olcsóbb készülékekbe ruház be; nem véletlen, hogy a Sony PlayStation 3 volt az egyetlen játékkonzol, amelyből most kevesebb kelt el, mint tavaly novemberben: az akkori 466 ezer példány helyett csak 378 ezer darab. A PS3, főleg komolyabb hardvere miatt, mindig is a legdrágább volt a három készülék közül, ráadásul a gyártó mostanában nem volt hajlandó árat csökkenteni.