Szolzsenyicin-portál nyílik az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 15. 12:50

Alekszandr Szolzsenyicinnek szentelt internetes honlapot hoztak létre a Nobel-díjas orosz író 90. születésnapja alkalmából.

 A Gulag szigetcsoport, a Rákosztály és az Ivan Gyenyiszovics egynapja című műveiért 1970-ben Nobel-díjjal kitüntetett író augusztus 3-án hunyt el szívelégtelenségben.

Az orosz nyelvű oldalon nyomtatott formában megőrzött személyes dokumentumokhoz, fényképekhez és több művéhez is hozzá lehet férni, köztük novellákhoz és a Gulag-szigetcsoport trilógiához is. Az Iván Gyenyiszovics egy napját pedig meg lehet hallgatni a honlapon.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az özvegy azt reméli, Szolzsenyicin minden munkáját megjelentetik, továbbá abban is bízik, a szovjet belbiztonsági szolgálat átadja neki az 1945-ben letartóztatott író elleni ügy anyagát és személyes tárgyait is, mint például jegyzetfüzetét és különböző fényképeket, amelyek a múzeumok számára dokumentum értékűek.

Az özvegy szerint férjének nem csak a munkatáborok életéről szóló könyve volt fontos, hanem az orosz lélekről írt elbeszélései is.

Szolzsenyicin szülővárosában, a dél-oroszországi Kiszlovodszkban múzeumot kívánnak létrehozni emlékére.