Hallássérültek kommunikációját javító alkalmazás Pannon-adományból

Kovács Attila, 2008. december 15. 18:05

Ma a sajtó nyilvánossága előtt Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója adta át a cég 25 millió forintot kitevő adományát a Pannon a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (HARKE) számára. Az adományt a HARKE nevében Mecsné Fullajtár Ildikó vette át. Közölte, hogy azt az Egyesült Államokban kifejlesztett Eclipse számítógépes alkalmazási szoftver honosításának befejezésére és öt beszédíró-gyorsíró oktatására fordítják, 2009 nyár végéig.

A beszédíró-gyorsíróval az élőbeszéddel azonos sebességű írásos tolmácsolás valósítható meg, ami a hallássérültek általános társadalmi integrációjában nyújthat nagy segítséget. A Pannon karácsonyi adománya egy már megkezdett, ám forráshiány miatt megszakított digitális (szoftver/hardver) technológia és szolgáltatás továbbfejlesztését, valamint azok működtetését teszi lehetővé.

„A Pannonnál fizikai környezetünk akadálymentesítésén túl szolgáltatásainkhoz, szakterületünkhöz kapcsolódva a kommunikáció akadálymentesítését is kiemelten fontosnak tartjuk. A HARKE támogatásával is erre szeretnénk a társadalom figyelmét felhívni” – mondta el Ove Fredheim. Hozzátette: "A Pannon hosszú évek óta elkötelezett a felelős működés mellett. Telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalat lévén többek között célunk az is, hogy szakértelmünkkel, innovatív technológiai megoldásainkkal hozzájáruljunk a hátrányos helyzetben élők fejlődéséhez."

A Prím kérdéseire adott válaszában Fredheim kifejtette: 2008. év legjelentősebb magyarországi mobiltávközlési sikerének a mobil szélessávú internetszolgáltatások kiteljesedését tartja; a vállalat a nemzetközi gazdasági válsággal összefüggésben nem kíván megválni egyetlen munkatársától sem; a Pannon várhatóan jövő év márciusában költözik Budaörsről a zöldmezős beruházással újonnan kialakított, korszerű törökbálinti telephelyére. 

A HARKE öt éve alakult meg, alapító tagjai sikeres hallássérültek. Fontosnak tartják a minőségi szolgáltatások fejlesztését. Az eddigi programok között a hallássérültek számára kommunikációjukat karbantartó tréningek, munkaerőpiaci reintegrációs képzések (például az IT-mentor projekt), tolmácsolási (orális-, jelnyelvi- és írótolmácsolás) szolgáltatások fejlesztése, felnőtt hallássérültek digitális írástudás oktatása jelnyelven szerepeltek.