Európai parlamenti állásfoglalás-tervezet a médiaműveltségről

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 16. 10:04

A médiaműveltség és a médiahasználat kiterjesztését célzó állásfoglalás-tervezet - amely minden uniós polgár számára szorgalmazza a szélessávú internet-hozzáférés megteremtését - hétfőn került napirendre az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, és a képviselők várhatóan csütörtökön szavaznak róla.

A számítógép és az internet elterjedtsége az EU-ban erősen változó. Egyes tagállamokban a háztartásoknak több mint 80 százalékában van számítógép, míg más tagállamokban csak alig 20 százalékában. Bár átlagban több mint 40 százaléknál van már internet, ebből csak mintegy 15 százalék fut széles sávon. Az EP szakbizottsága szerint "az európai politikának gondoskodnia kell arról, hogy csökkenjen a digitális szakadék a tagállamok között, különösen a város és a széles sávú kapcsolattal kevésbé ellátott vidék között".

"A szélessávú internethez való hozzáférés biztosítása az állami gondoskodás részét képezi, széles körű és jó minőségű kínálatnak, valamint elérhető áraknak kell jellemeznie", olvasható a tervezetben.

A dokumentum szerint a médianevelés terén a nyugat- és kelet-európai tantervekben még mindig nagy különbségek vannak: a régi tagállamokban a médianevelés többé-kevésbé jelen van, míg a közép- és kelet-európai tagállamokban - Szlovénia és Magyarország kivételével - egyáltalán nem része a tantervnek. Probléma az is, hogy az idősebbek körében a médianevelés kevésbé intenzív, a szülők gyakran lemaradnak gyermekeik mögött az információs és kommunikációs technológia használatában. A képviselők szerint ezért segíteni kell, hogy az idősek legyőzzék az új médiaformákkal kapcsolatos félelmeiket és korlátaikat.