BSA: az illegális szoftver használata az államnak is kárt okoz

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 16. 12:04

Mivel az illegális szoftverek használata nemcsak gyártóknak okoz károkat, hanem az államnak is, ezért csak a kormányzat és az üzleti szféra összefogásával, a hamisításból fakadó veszélyek, kockázatok és károk társadalmi tudatosításával érhető el a jelenlegi helyzet megváltoztatása - közölte a Business Software Alliance (BSA) hétfőn az MTI-vel.

A BSA mindezt annak kapcsán fejtette ki közleményében, hogy a kormányzat által létrehozott Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a jövőben prioritásként kezeli a szerzői jogsértések elleni fellépést, és ezen belül a társadalmi tudatosságnövelő kezdeményezéseket.

A BSA közleményében üdvözli ezt, s úgy véli, a kreatív és az informatikai iparágat sújtó hamisítás messze nemcsak az érintett cégek gondja.

A szervezet üzleti világra vonatkozó adatai szerint az újonnan telepített szoftverek 42 százaléka illegális, ami miatt az iparág cégei 2007-ben 125 millió dollár, mintegy 25 milliárd forint bevételkiesést szenvedtek el. Az elmaradt jövedelem következtében ugyanakkor az állam is több milliárd forint értékű járulék és adó befizetésétől esett el.

A közlemény szerint ha a kormányzat és az üzleti szféra összefogásának eredményeként megvalósulna az illegalitási arány tervezett 10 százalékpontos javulása, akkor ez az IDC piackutató cég számításai szerint mintegy 1100 új, jól fizető munkahelyet hozna létre Magyarországon. Az iparág további 274 millió dollárral, vagyis mintegy 55 milliárd forinttal járulhatna hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez és 13 milliárd forint adó- és járulékbevételhez juttatná az országot.

A BSA álláspontja szerint a HENT által december 8-án bejelentett két társadalmi program, ezen belül a tájékoztató anyagok terjesztése és a vállalkozások könyvelőinek képzése egyformán jól szolgálhatja a szoftverhasználat és -gazdálkodás tudatosságának emelését.

A BSA és tagjai a jövőben is folytatják erőfeszítéseiket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme, a szerzői jog fontosságának tudatosítása és általában az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében. A BSA abban bízik, hogy egyre több cégvezető felismeri: nem éri meg illegális szoftvert használni, hiszen ezzel mind a céget, mind pedig saját magát teljesen szükségtelenül teszi ki jelentős kockázatoknak.