Súlyos javítatlan hiba minden Internet Explorerben

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 16. 18:18

A böngészőben létezik egy olyan kiskapu, melyet máris aktívan kihasználnak rosszindulatú weboldalak, ám javítás még nem létezik rá, így fokozott figyelemmel érdemes szörfölni.

A hiba leírása értelemszerűen nem túl pontos, ám ez nem véletlenül szokott így lenni a nulladik napi kiskapukkal, hiszen az interneten már megtalálható a kihasználásukra szolgáló kód. A Trend Micro szerint az összes Internet Explorerben, köztük a legutóbb frissített verziókban is megtalálható  hiányosság révén a felhasználók gépét fertőzött weboldalakra lehet irányítani, és ezek száma döbbenetes mértékben növekszik. A múlt héten először megfigyelt hiba során megfertőződött oldalak szám azóta 10 ezerre nőtt.

Az eredeti elgondolás szerint a rosszindulatú kód játékokhoz való jelszavakat lopna, ám a szakértők szerint igen kis változtatással pénzügyi tranzakciókhoz szükséges belépőkódokat is el lehet vele tulajdonítani. Mivel az Internet Explorer ma a világ PC-inek közel 80 százalékán az alapértelmezett böngésző, nem kell a hiba súlyosságát hangsúlyozni. A Microsoft is elismerte a kiskapu meglétét, és megkezdte annak alaposabb vizsgálatát, ám azt már most kijelentették, hogy könnyen elképzelhető egy a szokásos minden hónap második keddjére ütemezett frissítési körön kívüli közbeiktatott rendkívüli javítás kiadása, különösen mivel rendszeres frissítési ciklus idén már nem lesz.