Jövőre visszaesés várható a mobilpiacon

Milkovits Gábor, 2008. december 16. 22:49

A Nokia és a Samsung csökkenést prognosztizáló előrejelzései után most az iSuppli piackutató a teljes mobiliparágra vonatkozóan forgalom-visszaesést jósol 2009-re.

A cég szerint 2009-ben csupán 1,215 milliárd mobilkészüléket – túlnyomórészt telefont – fognak értékesíteni világszerte, szemben a 2008-ra kalkulált 1,287 milliárddal. Ez 5,6 százalékos csökkenésnek felel meg, a bevételek azonban ennél is nagyobb, 10,7 százalékos mértékben fognak zsugorodni, elsősorban amiatt, hogy a leginkább szaporodó új előfizetések az olcsó készülékeket vásároló, harmadik világbeli felhasználók körében fordulnak elő. A csökkenés már az idei harmadik negyedévben kezdetét vette, így most az év végi bevásárló-szezon gyarapodása is veszélyben forog.

Az iSuppli elsőre borúlátónak tűnő jóslata ráadásul még egy viszonylag kedvező forgatókönyvvel számol. Az iparágban ugyanis a legnagyobb bevételeket az egyébként egyre szélesebb körben használt okostelefonok jelentik, amelyeket kedvező körülmények között ugyanolyan gyakran cserélnek tulajdonosaik divatosabb modellre, mint az olcsóbb mobilokat. Ha azonban ebben a felhasználói körben is előtérbe kerül az óvatosság, illetve a vállalatok takarékossági okokból befagyasztják az új céges mobilbeszerzéseket, az még a most becsültnél is komolyabb mértékben sújthatja a gyártók bevételeit.