Az e-mail forgalom 90 százaléka spam

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 16. 23:30

A Cisco saját felmérése szerint az idei évben az e-mailek mindössze 10 százaléka nem kéretlen levélszemét, a többi a napi 200 milliárd spam.

A Cisco saját maga monitorozta az e-mail forgalmat, hogy pontosabb képet kapjon az egyre zavarba hozóbb mennyiségű spamről. A vállalat évek óta érzékeli a kéretlen levelek számának növekedését, ám az idei év mintha minden eddigi határt átlépett volna.

A vállalat éves biztonsági jelentéséből kiderül, hogy világszerte napont mintegy 200 milliárd e-mail levélszemét, vagyis a forgalom 90 százaléka. A megnövekedett mennyiségért egyszerre több tényező okolható. Az egyik kulcsfontosságú ok az egyre kifinomultabb károkozók megjelenése és a felhasználók frissítési kedvének korábbi szinten maradása. Közhely, hogy egy teljesen védelem nélküli géppel böngészve csak perceink vannak hátra az első fertőzésig. A felhasználók többsége rendelkezik ugyan valamilyen védelemmel, ám ez általában nem elég sokoldalú, és nem is a legfrisebb adatbázisok alján dolgozik. Mindennek az az eredménye, hogy hatalmas zombihálózatok alakulnak ki, és a pórul járt géptulajdonosok legfeljebb csak a néhány visszaérkező elutasított levélből érzékelik, milyen forgalmat bonyolít számítógépük tudtukon kívül.

A másik lényeges pont a spam szerverek elfoghatatlansága. A tapasztalatok szerint egy ilyen hálózat szinte bárhonan működtethető, és akár egy nap alatt teljesen más országban telepíthető át, így egyre nehezebb az ellenük való fellépés. Bár divat ilyen esetekben Kínát hibáztatni, spam terén egyértelműen az USA a legnagyobb levelesláda-szennyező fél, a világ éves spamforgalmának 17,2 százalékát adja, míg a második a talán sokak számára meglepő módon Törökország, majd Oroszország következik a listán.