Több formába alakítható noteszgépek jövőre az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 17. 08:30

Az Intel egy kis ízelítőt adott a 2009-es CES vásáron bemutatkozó átalakítható mini noteszgépéből, mely a XO-ra hasonlít, ám érintőképernyős technológiát rejt.

A mobilitást a kisebb teljesítmény mellett új megoldásokkal ötvöző gyártók száma egyre bővül. Az Intel most úgy döntött, hogy beszáll az Acer, az Asus, a Hewlett-Packard, a Dell, és az MSI által képviselt klubba. Az alacsonyabb árfekvésű gépek nem igazán gigahertzeikkel szeretnének elbűvölni, ám cserébe friss design elemeket és érdekes megoldásokat kapunk. Az Intel is ezzel próbálkozik, a hivatalosan Convertible Classmate PC névre keresztelt modellcsaláddal.

Az átlagos noteszgépeknél kisebb, legömbölyített formákkal rendelkező eszközök egy több irányban elforgatható kijelzőt rejtenek. Ez igen praktikus lehet, hiszen az akár teljesen hátrafordítható megjelenítő így szimplán állványként használhatja a géptestet filmnézésnél. Ám ennél többről van szó, mivel az Intel érintőképernyőt is álmodott a Convertible Classmate PC-be, így néha egyáltalán nem lesz szükségünk a billentyűzetre, mely azért még mindig megtalálható a gépen a komolyabb szövegbevitel kedvéért. A vállalt az egyéb beépített újdonságokról egyelőre hallgat, mit ahogy az egyik legfontosabb szempontról, az árról is, de annyit most már tudni lehet, hogy a jövő évi CES elektronikai vásáron és kiállításon ez a gépcsalád már mindenképpen ott lesz.