A Microsoft egyesíti Zune és Windows Mobile fejlesztőgárdáját?

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 18. 20:01

Érdekes hír látott napvilágot a Microsoft mobil részlegeivel kapcsolatban, miszerint a vállalat összevonná a hordozható médialejátszóval és a mobileszközökre szánt operációs rendszerekkel foglalkozó részegységeit.

A most napvilágot látott hír érdekes következtetésekre ad lehetőséget. Bár a vállalat nem erősítette meg, állítólag a Zune szoftveréért és a Windows Mobile-ért felelős fejlesztők a jövőben együtt dolgoznak majd. Mindez azt jelentené, hogy a Zune szoftvere integrálódhatna a Windows Mobile-ba, és viszont, az operációs rendszer elemei feltűnhetnének a médialejátszóban.

Ez logikus lépés lenne abból a szempontból, hogy a Windows Media Player több millió gépen van jelen, és a rengeteg felhasználó számára ismerős kezelőfelületet nyújt. Egyes elemzők azonban ennél is tovább mennek, és egyenesen egy ZunePhone-t, vagyis médialejátszó-telefont vizionálnak. Ez utóbbi fejlesztését a Microsoft határozottan tagadta, annak ellenére, hogy állítólagosan eredeti teszpéldányokról is kikerültek képek az internetre. Tény, hogy a Zune-ban már szinte minden megvan a telefon léthez, csupán néhány olcsó alkatrész hiányzik. Mivel ma már szinte mindenki mobiltelefont is hord magánál, logikus lépés lenne egy ilyen eszköz kiadása, már csak a konkurencia visszaszorítására is. Felmerül a kérdés, hogy ha mindezt nem eerősítették meg, sőt részben korábban már cáfolták, akkor miért foglalkozunk vele? Nos, a történet eddig meglehetősen ismerős, hiszen létezik egy vállalat, mely ugyanígy tagadta egy hasonló eszköz fejlesztését, majd kiadta az év sikertermékét, a céget Apple-nek, az eszközt pedig iPhone-nak hívják.