Infinity Blu-ray/DVD kombó optikai lemez

Milkovits Gábor, 2008. december 20. 09:44

Az Infinity egy olyan optikai lemezt mutatott be, amely az adott tartalmat Blu-ray és hagyományos DVD formátumban is tárolni tudja.

Az Infinitynek úgy sikerült a műszaki áttörés, hogy a felső réteg egy bizonyos hullámhosszú lézert átenged, a másikat viszont nem, így más-más lézerrel az egymás alá fölvitt rétegek egyaránt olvashatók. A technológia előnye kézenfekvő: a megvásárolt film vagy játékprogram régebbi eszközökön is olvasható, ugyanakkor egy Blu-ray lejátszó vagy -meghajtó megvétele után nem kell még egyszer megvenni a lemezt is, jó borsos áron. A megoldás révén elvileg lehetséges akár két Blu-ray plusz egy DVD réteg alkalmazása, a prototípus lemez azonban egyelőre csak egy-egy réteget tartalmaz.

A lemezek premierjére jövő év február 18-án fog sor kerülni Japánban; az első tartalom, ami a hibrid adathordozón megjelenik stílusosan a Code Blue című, Vészhelyzet-klón helyi televíziós sorozat 11 epizódja lesz: a többlemezes exkluzív szett 36 ezer jenbe (nagyjából 78 ezer Ft) fog kerülni a szigetországban.